Brüssel plaanib kaarditehingute tasude lage

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Visa ja MasterCard kontrollivad kaardimaksete turgu.
Visa ja MasterCard kontrollivad kaardimaksete turgu. Foto: Sacanpix

Euroopa Komisjon kavatseb seada ülempiiri rasvastele kaardimaksete töötlemise tuludele, tõmbamaks joont alla mitme aastakümne pikkusele sõjale Visa Europe’i ja MasterCardiga.

Lähtuvalt komisjoni kavandist, millele Financial Times pilgu sai heita, pandaks lagi peale kõikidele tarbijate deebet- ja krediitkaardimaksete tasudele, kärpides pankade kopsakaid kasumeid.

Erinevalt varasematest kavadest deebetkaardimaksete tasusid täielikult ei keelata. Sellele vaatamata oleks hoop kaardifirmadele kogetav.

Viimased on tõotanud tõsta tarbijate panganduslõivusid, selle asemel et langetada jaehindu.

Lisaks ülaltoodule nõutakse dokumendis ka kaardimakseskeemide ja tehinguid töötlevate osakondade juriidilist eraldamist – sundkäik, mis lööks segamini nii Visa kui MasterCardi praeguse ärimudeli.

Komisjon paneb ette, et nii deebetkaardi- kui krediitkaarditehingute lagi oleks 0,2 protsenti tehingute kogumahust.

Meetme rakendumisele eelneks kaheaastane üleminekuperiood, mil lagi rakenduks vaid piiriülestele tasudele.

Komisjoni rehkenduste järgi kärbitaks ELi deebetkaardi-tasud niiviisi 4,8 miljardi euro juurest 2,5 miljardi euro peale, krediidikaartide puhul 5,7 miljardilt eurolt 3,5 miljardile eurole.

«Kauplejate poolt makstavad kõrged lõivud tähendavad kõrgemaid kaupade ja teenuste lõpphindu, selle kõik maksavad kinni tarbijad,» seisab ettepanekus.

Eri riikides on kaarditasud vägagi erinevad. Kui Taanis on deebetkaardide tasud 0,1 protsenti, siis Poolas näiteks 1,6 protsenti. Krediitkaartide puhul võiks mainida sakslaste 1,8 protsenti, kõrvutades seda 0,5 protsendiga Prantsusmaal.

Enamik tarbijaid ei tea nendest tasudest midagi.

Komisjon kardab, et kaardiskeemid võistlevad omavahel pankade pärast, meelitades viimaseid paremate kasumitega. Seetõttu kergitatakse tasusid tasapisi kõrgemale.

Tarbijaid meelitatakse kaartide manu hinnaalanduste, tasuta kindlustuse ja lennumiilidega, kasvatades pankade kasumeid.

Pankade ja kaardifirmade hinnangul on piirang läbimõtlematu kirvehoop. Kaartide kasutamine langeb, kaardiomaniku tasud tõusevad, preemiapunkte tõmmatakse tagasi ning jaemüüjad oma säästudega tarbijat ei õnnista, hoiatavad nad ühest suust.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles