Hooaja algus ei toonud hotellidele oodatud kergendust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turistid.
Turistid. Foto: Mihkel Maripuu

Hotellide ja restoranide liidu tegevjuht Feliks Mägus ütles aprillikuu tulemusi kommenteerides, et turismihooaja algus majutusasutustele oodatud kergendust ei toonud ja paljud ettevõtjad seisavad silmitsi suurte raskustega.


Majutussektorit mõjutab Mägusa sõnul nii Eesti elanike ostujõu langus kui majanduse olukord lähiriikides. Vähenenud on nii ööbimiste arvud kui hinnad.


Ehkki naaberriikidest siia reisimine on mõnevõrra aktiviseerunud, sest inimesed eelistavad kaugetele puhkusereisidele lähemaid sihtkohti, pole see katnud üldist langust.

Hindadele on väga suur surve ja neile on mõju avaldanud ka käibemaksu tõstmine aasta algul. Tulemusena on ööpäeva keskmine maksumus vähenenud eelmise aastaga võrreldes 11 protsenti. Tubade täitumus oli aga aprillis vaid 35 protsenti. See kõik on oluliselt halvendanud majutusasutuste majanduslikku olukorda.

Kahe nädala taguse seisuga oli selle majandussektori ettevõtete maksuvõlg 89 miljonit krooni, maksehäired on aga 20 protsendil ehk viiendikul ettevõtjaist. Prognoos on halb. «Kui kõrghooaeg ei too oodatud tulusid, siis sügisel ja talvel põrkuvad paljud tõsiste likviidsusprobleemidega,» lausus Mägus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles