Kreeka asub lõpuks riigiametnike ridu harvendama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka avaliku sektori töötajad kärbete vastu protestimas
Kreeka avaliku sektori töötajad kärbete vastu protestimas Foto: SCANPIX

Detsembriks saavad ilmselt ametist lahti neli tuhat Kreeka riigiteenistujat alates õpetajatest ja ringhäälingutöötajatest kuni munitsipaalpolitseinike ja koristajateni.

Tegemist oleks avaliku teenistuse esimese ametliku harvendamisega enam kui kuue aastakümne jooksul.

Rahvusvaheliste kreeditoridega kokkulepitud koondamistähtaeg – 30. juuni – tuli ja läks, ilma et midagi oleks juhtunud.

Sel nädalal peab koalitsioonivalitsus vallandamisi võimaldava seaduse igal juhul parlamendist läbi suruma – sest vastasel korral võib jääda laekumata eluliselt oluline abiraha väljamakse summas 6,8 miljardit eurot.

Vastuseis reformile, mis annaks hoobi Kreeka klientilistlikule poliitsüsteemile, on aga jätkuvalt tugev.

Eile seiskasid enam kui 200 Kreeka linnapead oma valdustes munitsipaalteenused – prügikoristus kaasa arvatud – et vallandamiste vastu meelt avaldada.

Tänaseks on avaliku sektori ametiühingud kuulutanud välja ühepäevase riikliku üldstreigi ja marsi, mis päädib miitinguga parlamendi ees.

Meede on vihastanud välja parlamendiliikmeid mõlema koalitsioonipartei, nii paremtsentristliku Uue Demokraatia kui sotsialistliku Pasoki ridadest, sest paljude tagasivalimine sõltub poliitiliste teenete (rousfetia) osutamisest oma piirkondade esindajatele.

Samas mõistavad mõned riigitöötajad, et mäng on läbi.

Paris (24), kes keeldus avaldamast oma perekonnanime, usub end olevad esimeste hulgas kes lahti lastakse.

Keskkoolist väljalangenud Paris sai tööle Ateena munitsipaalpolitseisse – tänu perekonnasuhetele endise linnapeaga.

«Sellistel inimestel nagu mina, kes tulid tagaukse kaudu, ei ole suuremat šanssi saada suunatud mõnda teise osakonda, kuigi ma tean et mu vanemad lasevad mu naha päästmiseks käiku kogu oma mõjujõu,» ütles ta.

Kuigi tänavused vallandamised annavad alla 1 protsendi avaliku teenistuse palgafondist, saadavad nad värske avaliku halduse ministri Kyriakos Mitsotakise sõnutsi siiski signaali, et kauaaegne tabu on murtud.

Enne poliitikasse tulekut konsultatsioonifirmas McKinsey töötanud Mitsotakise isa on endine Kreeka peaminister, kes seadis oma ametiaja jooksul poliitilistele postidele tuhandeid soosikuid ja tuttavaid.

Ministri sõnutsi tahab ta minevikuga lõpparve teha.

«Kriis on vanale süsteemile lõpu teinud ning tekitanud võimaluse kehtestada uus [süsteem], milles laisku ja loodreid karistatakse ning häid töötajaid tunnustatakse,» ütles ta Financial Timesile.

«Samas tuleb seda teha sisemise loogika alusel ja õiglaselt. Näiteks ei kavatse me vallandada inimesi, kes on läbinud kõrgemate riigiteenistujate eksamid ja kes valdavad [võõr]keeli – kui just ei selgu, et nende dokumendid on võltsitud.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles