Saksa ärimees: Eesti üheks suurimaks probleemiks on väljaränne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERGO International AG juhatuse liige Thomas Schöllkopf
ERGO International AG juhatuse liige Thomas Schöllkopf Foto: Toomas Tatar

Saksamaa presidendi riigivisiidi raames Eestit külastanud ERGO kindlustuskontserni juhatuse liige Thomas Schöllkopf kiitis Eesti majandustulemusi, nimetades samas üheks suurimaks probleemiks noorte väljarännet.

Saksamaa äridelegatsiooni liige Thomas Scöllkopf ütles, et tänu raskematele valikutele kriisi ajal on Eestil nüüd ka parem majandusolukord võrreldes nende riikidega, kes kärpeid vältisid.

«Loomulikult ei ole kellelegi meeltmööda see, kui palku alandatakse, kuid on näha, et Eestis on inimesed selle vajalikkusest aru saanud ning tänaseks on neil ette näidata ka positiivseid majandustulemusi,» ütles Schöllkopf, viidates Eesti viimase aasta SKT kasvule.

«Näiteks Kreekas või Itaalias tulid inimesed tänavatele, kui taheti kärpeid teha. Eestis aga selle üle nii väga ei kaevatud. See eest ei ole Eestis praegu panganduskriisi ning ka tööpuudus ei ole nii suur kui Kreekas või Itaalias,» tõi Schöllkopf näite. Sellest lähtudes võib öelda, et Eesti valitsus on astunud õigeid samme.

Samuti kiitis Schöllkopf Eesti arenenud IT sektorit. «Ma leian, et Eesti võib selle üle uhke olla, et ta on tehniliselt palju rohkem arenenud kui paljud teised Lääne riigid,» ütles ta. Balti-Saksa Kaubanduskoja presidendina on Schöllkopf kokku puutunud ka paljude Eesti ettevõtetega ning tema sõnul on talle väga muljet avaldanud Eesti väikeettevõtjate loomingulisus ning leidlikkus.

Ta kiitis Eesti puhul ka seda, et Eesti oskab hästi ära kasutada oma Euroopa Liidu liikmesust. «Seda hindavad nii Saksa poliitikud kui ka ettevõtted. Me oleme ka julgustanud Saksa ettevõtteid Eestisse tulema,» ütles ta. Saksamaale eksportivatele Eesti ettevõtetele soovitas ta muuta oma tooted ja tegevus silmapaistvamaks.

Eesti suurimaks probleemiks pidas Schöllkopf noorte tööpuudust ning väljarännet.

«Eesti peaks mõtlema sellele, kuidas riiki eriti just noorte jaoks atraktiivseks teha,» ütles Schöllkopf.

«Noored lahkuvad Eestist suuremate palkadega riikidesse, seega palgatase peaks Eestis Lääne riikidele järele jõudma. See on aga keeruline ülesanne, kuna selleks, et palk saaks tõusta, peab tõusma ka tootlikkus,» lisas ta. Samas positiivseks nähtuseks on tema sõnul see, kui välismaal töötanud inimene tuleb Eestisse tagasi oma kogemuste ja know-how’ga.

Schöllkopf leidis, et on õige, et Eesti esitleb ennast kui Põhja-Euroopa riiki, mitte kui Ida-Euroopa oma. «Ma usun, et tutvustades end Põhja-Euroopa riigina, annab see Eestile paremaid võimalusi, kuna seos Skandinaavia riikidega võib soodustada investeeringute saamist.» ütles ta.

Eestlasi iseloomustas ta kui avatud ja koostööalteid inimesi, kellega on kerge ja meeldiv äri teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles