Edelaraudtee jäi mullu 1,7 miljoni euroga kahjumisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edelaraudtee rongid.
Edelaraudtee rongid. Foto: Heiko Kruusi / Linnaleht

Riigisisest reisirongiliiklust korraldav Edelaraudtee AS jäi mullu 1,7 miljoni euroga kahjumisse, sama suur oli ettevõtte kahjum ka 2011. aastal.

Ettevõtte müügitulu oli mullu 4,9 miljonit eurot, avaliku liiniveo toetust saadi 14,3 miljonit eurot. Müügitulu kasvas aastaga 14,6 protsenti ja toetust saadi 9,9 protsenti tunamullusest enam, selgub ettevõtte majandusaasta aruandest.

Müügitulust neli miljonit eurot teenis ettevõte sõitjateveost, 0,4 miljonit eurot kaubaveost ja 0,3 miljonit eurot raudteeveeremi rendileandmisest.

Diiselrongide kapitaaltaastusremonti investeeris Edelaraudtee mullu 1,1 miljonit eurot, tänavuseks investeeringuid ei kavandata.

Avaliku reisijateveo teenust osutas ettevõte mullu samas mahus kui 2011. aastal. Reisijate arv suurenes võrreldes 2011. aastaga 7,4 protsenti, reisijatekäive 14,3 protsenti ning piletimüügitulud 17,4 protsenti.

Kaubaveo maht mullu möödunud perioodiga võrreldes mõnevõrra suurenes. Veomaht tonnides arvestatuna suurenes 16,8 protsenti, veostekäive tonnkilomeetrites arvestatuna 41 protsenti ja müügitulud 18,9 protsenti. Veomahu suurenemise põhjuseks võib lugeda majanduse üldist elavnemist, veomaht kasvas enamike kaubagruppide osas. Olulisemad kaubagrupid olid vanametall, keemiakaubad ja metsamaterjal. Veomahu märkimisväärset suurenemist järgmistel perioodidel ette näha ei ole, märgib ettevõte aruandes.

Ettevõtte kahjum on aastavahetuse seisuga kokku 11,1 miljonit eurot.

Ettevõttes töötas mullu keskmiselt 153 inimest, kelle tööjõukulud olid 2,4 miljonit eurot. 2011. aastal oli töötajaid 172 ja kulud 2,3 miljonit eurot. Kõrgemale juthkonnale arvestati tasu mullu 51 136 eurot, aasta varem oli tasu 34 459 eurot. Ettevõtte juhatus koosnes ühest liikmest, kes töötab ka tegevjuhina ning nõukogu kolmest liikmest.

Ettevõtte bilansimaht oli aastavahetuse seisuga 12,4 miljonit eurot. Kuna kohustusi oli ettevõttel 21,7 miljoni euro ulatuses, oli ettevõtte omakapital 9,3 miljoni euroga negatiivne. Ettevõte ei ole koostanud konsolideeritud aastaaruannet. Kõikide tütarettevõtete omakapitalid on positiivsed. Konsolideeritud raamatupidamise aastaaruande koostamisel oleks ka Edelaraudtee AS-i konsolideeritud omakapital positiivne.

Lühiajalistest kohustustest 9,8 miljonit eurot moodustavad võlakirjad, mille lunastustähtaeg oli tänavu 28. märts. Vastavalt kokkuleppele võlakirjade omanikuga on kavas restruktureerida võlakirjad pikaajaliseks laenuks, tehing loodetakse lõplikult teostada 2013. aasta kolmandas kvartalis.

Lühiajalistest kohustustest moodustab 3,9 miljonit eurot kohustus kontsernikonto ees ja 1,9 miljonit eurot kohustus tütarettevõtete ees.

Edelaraudtee rongid teenindavad reisijaid Tallinn-Viljandi ja Pärnu-Lelle raudteelõikudel ning ka Eesti Raudtee infrastruktuuril Tallinn-Narva, Tallinn-Tartu-Valga ja Tartu Orava suundadel. Igapäevaselt on käigus 14 kolme- kuni viievagunilist rongikoosseisu.

Edelaraudtee tütarettevõtted on Edelaraudtee Halduse AS, Edelaraudtee Infrastruktuuri AS, Ühinenud Depood AS, Raudteerestoran OÜ ja Eesti Reisirongid OÜ.

Edelaraudtee emaettevõte on Marcel Vichmanni valdusettevõte Moonrider OÜ.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles