Riigi Kinnisvara: ERMi kütja valitakse sel aastal

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERMi uue hoone ehituslepingu allkirjastamisel tänavu jaanuaris surusid kätt Riigi Kinnisvara juht Jaak Saarniit (vasakul) ja ehituse peatöövõtja Fund Ehitus juht Ott Kikkas.
ERMi uue hoone ehituslepingu allkirjastamisel tänavu jaanuaris surusid kätt Riigi Kinnisvara juht Jaak Saarniit (vasakul) ja ehituse peatöövõtja Fund Ehitus juht Ott Kikkas. Foto: Kristjan Teedema

Riigi Kinnisvara ASi pressiesindaja Madis Idnurm teatas, et Eesti Rahva Muuseumi (ERM) tuleb kütma hakata kaugküttega.

«2009. aastal projekteeriti ERMi küte- ja jahutus maasoojuspumba lahendusena. Toona oli see teistest pakutavatest kütte ja jahutuse lahendustest sobivaim. Praegu on juurde tekkinud uusi võimalusi ja lahendusi,» ütles Idnurm.

Idnurm kinnitas, et Riigi Kinnisvara AS (RKAS) on teinud ERM-le ettepaneku muuta muuseumihoone projektikohast lahendust maasoojuspumba lahenduse osas ning asendada kavandatud maasoojuspumba lahendus kaugkütte ja-jahutuse lahendusega.

Idnurm teatas, et kaugkütte pakkuja leidmiseks korraldatakse riigihange, kuid jättis lisamata, et hanke ainus osaleja ning võitja saab olla Fortumile kuuluv Tartu katlamaja. Teisi kaugkütte pakkujaid Tartus ei ole.

«Muuseumihoone kütte- ja jahutuslahendus leitakse koostöös ERMiga ning selle osas tehakse otsus veel sel aastal. Valitud tehnilise lahenduse rajamise avalik hange on kavas korraldada septembris-oktoobris,» teatas Idnurm.

Idnurm teatas, et kultuurkapital, ERM ja RKAS on sõlminud kokkuleppe, mille kohaselt osapooled kohustuvad tegema kõik endast oleneva, et vähendada ERMi uue hoone rajamise tegelikku maksumust võrreldes selle prognoositud maksumusega, kuid seejuures arvestades, et hilisem hoone ekspluatatsioon ei kallineks, tegemata samal ajal mööndusi uue hoone ja selle rajamiseks teostatavate tegevuste kvaliteedis.

ERMi juht Tõnis Lukas ütles Postimehele, et on vastu maaküttest loobumisele. Lukas märkis, et Fortum survestab RKASi, sest Tartusse Raadile on kavas rajada mitu suurt kinnisvaraarendust, mis vajavad nii soojust kui ka jahutust. Viimast on valmis pakkuma Fortum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles