NSA nuhib Skype'is juba kolm aastat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skype'i Eesti kontor.
Skype'i Eesti kontor. Foto: Heiko Kruusi / Linnaleht

Edward Snowdeni viimaste väidete alusel on USA luureteenistused saanud «osaleda» Skype’i telefoni- ja videokõnedes juba ligi kolm aastat – tunduvalt kauem kui arvati.

Snowdeni poolt ajalehele The Guardian avaldatud dokumentidest selgub, et hiljem Skype’i omandanud Microsoft on teinud koostööd NSA lausjälgimisprogrammiga PRISM.

Uuringufirma Telegeography andmetel tehakse Skype’i vahendusel ajaliselt üle kolmandiku kõikidest rahvusvahelistest telefonikõnedest maailmas: seega sattus NSA haardesse arvestatav ja üha kasvav lõik planeedi «kommunikatsioonipirukast».

PRISMi kaudu on NSA edastanud internetifirmadele automaatselt rakenduvad korraldused anda nende valdusse mis tahes kasutajaid puututav informatsioon, mida nõuab USA sajajane luurekohus.

Varem on Skype väitnud, et nende «klientidevaheline» tehnoloogia, mis ühendab kõnelejad otse omavahel ega läkita kõnesid läbi nende kommunikatsiooniserveri, muudab pealtkuulamise võimatuks.

Snowdeni viimaste dokumentide järgi algas Skype’i koostöö NSA PRISM programmiga aga juba 2010. aasta novembris – Microsofti koosseisu minekule eelnenud aastal.

Microsoft ütles, et edastas andmeid üksnes «kohtu palvel».

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles