Eestis on alkohol kallim ning piim odavam kui ELis keskmiselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukaubad.
Toidukaubad. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Eurostati andmetel varieerusid toidukaupade hinnad aastal 2012 Euroopa Liidu liikmesriikides rohkem kui kaks korda. Eesti toiduainete hinnad olid ELi keskmisest 13 protsenti madalamad. Erandiks oli vaid alkohol, mille hinnatase oli ELi keskmisest kõrgem.

Toidukaubad olid Euroopa Liidu riikidest kõige kallimad Taanis, mis on 143 protsenti Euroopa Liidu liikmesriikide keskmisest. Järgnevad Rootsi (124 protsenti), Austria (120 protsenti), Soome (119 protsenti) ning Iirimaa (118 protsenti). Eesti toidukaupade hinnad moodustavad 87 protsenti ELi keskmisest. Kõige odavamad toidukaubad olid Poolas (61 protsenti), Rumeenias (67 protsenti) ning Bulgaarias (68 protsenti).

Toiduainete hindu võrreldi ka tootegrupiti. Teraviljatoodete hinnad varieerusid vahemikus 57 protsenti (Bulgaaria) ning 159 protsenti (Taani). Eesti teraviljatoodete hinnad moodustasid 84 protsenti ELi keskmisest.

Lihatoodete hinnad varieerusid vahemikus 55 protsenti (Poola) kuni 132 protsenti (Taani, Austria). Eesti  lihatoodete hinnad jäid 79 protsendiga keskmiste sekka.

Eesti piimatoodete hinnad moodustasid 88 protsenti ELi keskmisest. Kõige kallimad piimatooted on Küprosel (141 protsenti) ning kõige odavamad Poolas (63 protsenti).

Alkohoolsete jookide hinnad varieerusid rohkem kui kaks ja pool korda, alates 67 protsendist (Bulgaaria) kuni 175 protsendini (Soome). Eestis oli see peaagu ELi keskmine (102 protsenti).

Kõige rohkem varieerusid hinnatasemed tubakatoodetel. Hinnataseme vahe oli peaaegu neljakordne. Kõige madalam hind tubakatoodetel on Ungaris (52 protsenti) ning kõige kallim Iirimaal (199 protsenti). Eesti tubakatooted olid ELi keskmisega võrreldes ka ühed odavamad – hinnad moodustasid 62 protsenti ELi keskmisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles