Kas ettevõtjaks sünnitakse või saadakse?

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärilikkusel on väga suur roll ettevõtjaks saamisel.
Pärilikkusel on väga suur roll ettevõtjaks saamisel. Foto: SCANPIX

Seda igavest küsimust on palju uuritud ning erinevad uuringud toetavad arvamust, et kui vanemad on ettevõtjad, siis suureneb tõenäosus, et ka lapsed valivad sama tee, vahendab Pärnu Konverentside ajaveeb.

Enamusel ettevõtjatest on olnud kokkupuude sugulasest ettevõtjaga, kes on rollimudeliks. Kehtib ka vastupidine reegel – palgatöötajate võsudest saavad tõenäolisemalt palgatöötajad.

Cary Cooper Lancasteri Ülikoolist lisab, et sageli tabavad ettevõtjaid lapseeas negatiivsed üleelamised, näiteks vanemate lahutus või koolivägivald. See käivitab nende sisemise mootori tõestamaks lähikondlastele, et nad saavad hakkama ning valmistab neid ette kalkuleeritud riski võtmiseks.

Suurbritannia saneerimisspetsialist Peter Rydingu arvates on ideaalset ettevõtja omadused 70 protsendi ulatuses pärilikud, 10 protsenti kasvatusest ja 20 protsenti õppimisest tulenevad. Ettevõtjat iseloomustab adaptiivne mõtlemine ja positiivne pöördmõtlemine. Viimane ei tähenda optimismi, vaid suutlikkust loobuda õigel ajahetkel ja võimet keskenduda ebaõnnestumist põdemata uuele võimalusele.

Brian Morgani (ettevõtluse professor Cardiffi Ülikoolis) hinnangul on õige suhe hoopis 40 protsenti pärilikkust ja lisanduva 60 protsendi ulatuses tuleb omandada finantsalaseid ning tehnilisi oskusi, mis loovad vundamendi eduka ettevõtte loomiseks.

Loomulikult ei tasu unustada majandussurutist. Kuna traditsioonilisi «häid» töökohti on vähem, siis peavad inimesed ise endaga hakkama saama. Oluline on meeles pidada, et eduka ettevõtluse definitsioon pole mitte teenitud miljonid dollarid, vaid nullist loodud ettevõte, mis võimaldab saada kontrolli enda saatuse üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles