Riik tõrjub toidu väiksemat maksukoormat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja Andrus Säälik.
Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja Andrus Säälik. Foto: Toomas Huik

Rahandusministeeriumi hinnangul pole põhjust toiduainete käibemaksu vähendada, sest on vaja hoida lihtsat maksusüsteemi, milles puuduvad erandid.

Nii rahandusministeerium kui ka valitsuserakondade poliitikud tõrjuvad toidu väiksemat käibemaksumäära. Praeguse valitsuse poliitika on, et maksuerisusi tuleb vähendada. Samuti hoiab Reformierakonna ja IRLi valitsus suunda tarbimise maksustamisele, vältides tulumaksu suurendamist või omandi maksustamist.

Kui toidukauba maksumäär oleks 20 asemel 10, siis kahaneksid riigikassa tulud 2014. aastal umbes 140 miljoni euro võrra.

Sama suur oleks rahandusministeeriumi hinnangul riigikassa kaotus, kui käibemaksumäär kõikidele kaupadele viia kriisieelsele tasemele. 18-protsendise üldise maksumäära korral koguks riik 2014. aastal oodatust 160 miljonit eurot vähem.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja Andrus Säälik ütles, et käibemaksumäär on vähetõhus toidukauba hinna alandamiseks.

«Toiduainete hinnalangus jääb väiksemaks kui võimalik oleks, sest osa sellest võtavad endale tootjad, töötlejad, kaupmehed ja vahendajad,» kommenteeris Säälik.

Säälik kordas ka rahandusminister Jürgen Ligi sõnu, et rikkad võidavad toidu maksulangusest rohkem kui vaesed. Säälik millegipärast ei korranud Ligi sõnu selle kohta, et inimesed on niigi paksud ja madal käibemaks õhutaks neid veelgi rohkem sööma.

Ministeeriumi hinnangul kasvab toidu käibemaksu soodustusega ka maksupettuste hulk, maksu kogumine läheb samuti kallimaks.

«Tarbijate võit võimalikust hinnalangusest oleks väiksem kui nende kaotus riigi vähenevatest maksutuludest ja seega ka riigi poolt osutatavatest teenustest. Majandusteoreetiliselt on parim eranditeta lihtne maksusüsteem, sest see ei moonuta hinnasignaale ja turumajanduses väljakujunevat tarbijate ja tootjate käitumist,» kommenteeris Säälik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles