Turvafirma seadis tööotsijaile soolise ja vanuselise piirangu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
G4S valvetöötaja.
G4S valvetöötaja. Foto: Mihkel Maripuu

Möödunud nädalal toimunud töömessil pakkus turvafirma G4S kaupluste turvatöötajate kohti vaid noortele meestele, naised ja vanemad mehed saadeti pikema jututa minema.



Võrdse kohtlemise voliniku nõuniku Mari-Liis Sepperi hinnangul lõhnab selline toimimisviis diskrimineerimise järele.

G4Si personali arendusjuht Gerly Tuisk tunnistas, et kuigi varasemast on kaupluste turvatöötajate seas ka naisi ja vanemaid mehi, eelistab nende firma praegu palgata noori mehi. Samas märkis ta, et naistele on firmal pakkuda muid, väiksema riskiga kohti, näiteks sadamates, büroodes ja lennujaamas.

Põhjuseid, miks G4S kauplustes siiski noormehi eelistab, on mitu: esiteks rünnatakse poodide turvatöötajaid varasemast rohkem, teiseks karmistusid mullu nõuded turvatöötajate tervisele ja kolmandaks püüab firma nii parandada turvatöötaja kehva kuvandit. Mullu jaanuaris karmistunud nõudeid peavad juulist eranditeta järgima kõik turvafirmad.

Tuisu sõnul on turvamees paljude inimeste arvates kõver, haige ja vana mees ning sellisest mõtteviisist on vaja vabaneda. Ta lisas, et uued nõuded on kaasa toonud küll veidi pahameelt, kuid kaebusi pole tööotsijad firma vastu esitanud.

Sepper märkis, et seesuguste tööpakkumiste korral peaksid inimesed soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise seadustele viidates küsima tööandjalt selgitusi piirangute põhjuste kohta. Samuti võib pöörduda ka voliniku kantseleisse.

G4Sil oli eile pakkuda 30 vaba turvatöötaja kohta, 18 neist on kauplustes.

Karmid nõuded
•    Enamik turvatöötajate tööpakkumistest on I grupi turvatöötajaile, kes tagab üritusel või valvepostil korda. Ta peab suutma töötada vaimse pinge ja ohu korral, taluma halba nähtavust ja sundasendeid.
•    Tal ei tohi olla keha-, kõne- või meelepuuet; psüühikahäireid, raskekujulisi isiksuse- või käitumishäireid; klaustrofoobiat (suletud ruumi kartus), akrofoobiat (kõrgusekartus); teadvuse kaotuse hoogusid, tasakaalu- ja koordinatsioonihäireid; I tüübi  diabeeti ehk suhkurtõbe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles