Piimatoodetest tüdinetakse paari-kolme aastaga

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatooted.
Piimatooted. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Piimatoodete arendajad peavad silmas, et tarbijad tüdinevad igast tootest 2-3 aastaga, mistõttu tuleb pidevalt välja mõelda uusi tooteid, vahetada pakendeid ja toodete komponente, rääkis eelmise nädala Turundusraadios Maag Piimatööstuse turundusjuht Ruta Kallaspoolik.

Tema sõnul juhtub vahetevahel, et mõni toode saab lemmikuks hoopis teises sihtgrupis kui algselt plaanitud – näiteks lastele mõeldud Jänksi jogurti-sheiki peamised ostjad on hoopis meesterahvad.

Palju aastaid piimatoodete turundamise ja tootearendusega tegelenud Ruta Kallaspooliku sõnul jagunevad piimatooted kahte gruppi: linnapiimatoodeteks ja impulsstoodeteks. Kui esimeste puhul on tarbijad väga konservatiivsed, siis impulsstoodete nagu kohukesed, jogurtid, jt puhul tuleb toote elutsükliks arvestada 2-3 aastat, mille jooksul tarbija neist tüdineb. Toote elutsüklit saab ka veidi pikendada, kui muuta pakendit või lisada näiteks jogurtisse rohkem marju.

Ruta Kallaspooliku sõnul on suurimaks veaks tootearenduses tarbijate soovide aimamine ilma kontrollimiseta, mis võib valusalt kätte maksta. Ta soovitas alati kindlasti iga uut tooteideed ja toodet enne sihtgrupi esindajate peal testida. Samuti tuleks koguda kuulata tähelepanelikult tarbijate tagasisidet, sest  näiteks seni edukaim Maagi piimatoode – köögi toorjuust – sündis just tarbijate tähelepanekust, kus koduperenaisel oli tarvis korraga osta suuremat kogust toorjuustu kookide küpsetamiseks.

Samas märkis Kallaspoolik, et nii väikesel turul nagu Eesti, tuleb tootearenduses arvestada, et väikesele segmendile toota pole enamasti mõistlik. Näiteks 70 000 last on liiga väike sihtgrupp kohukeste jaoks, mistõttu peavad kohukesed meeldima ka vanematele inimestele.

Ruta Kallaspoolik rääkis Turundusraadios ka, et tootja peaks suutma arvestada sellega, et tema loodud odav toode hinnatundlikumatele tarbijatele ei pruugi jaeketis müügile jõudes enam sugugi odav paista. Nii juhtus Maag Piimatööstusel masu ajal, mil turule toodud odavamate komponentidega toode rõõmustas vaid jaeketti, kes pani tootele otsa varasemast suurema marginaali ja kokkuvõttes müük seetõttu ka ebaõnnestus.

«Eesti piimatoodete tarbijad on meediamõjutuste tõttu väga kvaliteediteadlikud ja teadlikumad kui soomlased või venelased näiteks,» selgitas Kallaspoolik põhjusi, miks on Eesti piimatooted reeglina vähese säilivusajaga ja sellest tingitult ka piiratud ekspordivõimalustega.

Turundusraadio on Marketingi Instituudi poolt loodud iganädalane internetipõhine saade, mida juhivad Anu-Mall Naarits ja Raul Kalev. Kuula siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles