Lennufirmade tänavused kahjumid võivad kujuneda ootustest kaks korda suuremaks

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
British Airwaysi lennukid.
British Airwaysi lennukid. Foto: AP / Scanpix

Lennundussektori ettevõtete kahjum võib sel aastal ulatuda 9 miljardi dollarini ehk poole suuremaks kui varem prognoositud.


Lennufirmade käibed võivad sel aastal väheneda 15 protsenti 448 miljardi dollarini eelmise aasta 528 miljardilt dollarilt, vahendab Bloomberg Rahvusvahelise Transpordiliidu (IATA) aastakoosolekul avaldatud prognoosi.

«See on ajaloo kõige raskem olukord,» lausus IATA juhatuse esimees Giovanni Bisignani.

Majanduslangus on andnud tõsise hoobi äriklassi tuludele, sest ärimehed kasutavad odavamaid lennuvõimalusi. See on British Airwaysi ja Cathay Pacific Airwaysi juba kahjumisse viinud. «Me ei saa praegust keskkonda kuidagi mõjutada, et reisita arvu suurendada, eriti mis puudutab äriklassi,» ütles British Airwaysi juht Willie Walsh.«See lihtsalt ei reageeri hinnamuutustele,» lisas ta.

Reisijate arv võib tänavu kahaneda 8 protsenti ja transpordilendude nõudlus lausa 17 protsenti, prognoosib IATA. Liit prognoosis veel märtsi lõpus lennundussektori selle aasta kahjumiks 4,7 miljardit dollarit.

Põhja- Ameerika lennufirmade kahjum võib sel aastal ulatuda 1 miljardi dollarini varem oodatud 100 miljoni dollari suuruse kasumi asemel. Euroopa lennufirmade kahjumiks prognoosib IATA1,8 miljardit dollarit ning Aasia omadele 3,3 miljardit dollarit. Märtsis ootas IATA kahe viimatinimetatu kahjumiks vastavalt 1 ja 1,7 miljardit dollarit.

«Lennundussektor on globaalse majanduslanguse ja seagripi ohver. Viimased nullivad ära kõik kulude kokkuhoiu sammud,» lausus Fortis Asset Managementi juht Hitoshi Yamamoto.

Lennufirmad investeerivad tänavu enam kui 800 lennuki ostu umbes 25 miljardit dollarit ehk siis heal ajal tellitud lennukid jõuavad nüüd kohale.

Järgneva kolme aasta jooksul peaks uusi lennukeid lisanduma 4000 ehk 17 protsenti praegusest lennukipargist. Nende kõikide kasumlikult reisijatega täitmine saab Bisignani sõnul olema tõeline väljakutse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles