Viis saladust, mida ülikoolid tulevasele ettevõtjale ei õpeta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikoolilõpetajad.
Ülikoolilõpetajad. Foto: SCANPIX

Õppisid küll koolis ärikorraldust, kuid ega professorid sulle päris kõigest ka ei rääkinud. Siin on viis saladust, millest nad vaikisid, kuid millega tuleb tõenäoliselt tegemist, kui alustad oma ettevõttega, kirjutab Entrepreneur.

Ülikool on kaootiline, äri aga metoodiline. Ülikoolis toimub kõik meeletu kiirusega, info seedimiseks ei jää ülemäära aega, sest võidujooks käib eksamite nimel. Äris on täpselt vastupidi – see ei ole sprint, vaid maraton.

Raamatutarkused on vaid baas, kust alustada. Enamasti professorid seda ei ütle, kuid nii see on. Ülikoolis õpetatakse kahtlemata kasulikke oskusi, kuid see, kui osavalt neid kasutada mõistad, on juba sinu enda teha.

Ära alahinda valikaineid. Kui tahad alustada äri, siis tundub filosoofia õppimine ehk mõttetu. Tegelikult aga mitte, ammuta tarkust niipalju kui suudad ja võta ka valikaineid, sest kunagi ei tea, kuidas seal õpitu võib aidata sul oma start-up`iga edu saavutada.

Meeskonnatöö on päriselus produktiivne. Tavaline asi ülikoolis – pannakse kokku grupp üliõpilasi ja alati on mõned, kes teevad kogu töö ära ja teised, kes teevad võimalikult vähe. Kõik aga saavad ühesugused hinded.

Oma ettevõttes saad neid negatiivseid kogemusi ära kasutada ja panna koos töötama just neid inimesi, kes omavahel sobivad.

Teadmiste eest ei pea maksma. Ülikool on väga hea koht õppimiseks, kuid ettevõtjaks saades pead mõistma, et ettevõtlus ongi pidev õppimine. Ehk et kool pole läbi, vaid sa jätkad enda harimist ja arendamist. Parim on seda teha lugedes, erinevates kogukonnaüritustes kaasa lüües ja teistel õppides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles