Obama tuleb Euroopasse viha vaigistama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

Barack Obama üritas eile leevendada Euroopa raevu USA nuhkimise pärast ning lubas pidada lähipäevil maha seeria luureteemalisi kohtumisi kõrgete Saksa ametnikega.

Nagu nähtub Valge Maja pressiteatest, helistas USA president eile Saksa kantsler Angela Merkelile ning lubas «võtta Euroopa liitlaste ja partnerite muret tõsiselt».

Lisaks «kõrgetasemelistele» kõnelustele USA ja Saksamaa vahel on Ühendriikidel Valge Maja sõnutsi kavas kohtumised mitmete ELi liikmesriikidega arutamaks «luureandmete kogumist ja haldamist ning vastamaks privaatsust ja andmekaitset puudutavatele küsimustele».

Kohtumised käivituvad tuleval nädalal.

Asjade sellise arengu on vallandunud Saksa ajalehe Der Spiegeli raport, mille kohaselt on USA luuranud sügavuti ja laiapõhjaliselt ELi institutsioonide ja mitmete Euroopa valitsuste järele.

Raport näis põhinevat endise NSA töötaja Edward Snowdeni poolt lekitatud dokumentidel, kes redutab ise tänaseni Moskva lennujaamas, üritades vältida arreteerimist USA võimude poolt.

Saksa justiitsminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger ütles pärast Der Spiegelis avaldatut, et antud asjaolud «meenutavad külma sõja vaenupoolte meetodeid».

«Usaldus ELi ja USA vahel on saanud tõsiselt kahjustada,» ütles sakslasest europarlamendi liige ning selle paremfraktsiooni aseesimees Manfred Weber – üks Ameerika-meelsemaid mehi Brüsselis.

«[USA] praeguse käitumise puhul partnerlus ei toimi,» tõdes Weber.

Jõuliselt on USA nuhkimisele reageerinud ka Prantsusmaa.

Veel nädala alguses üritas Obama süüdistusi «vaiba alla» lükata.

«Kõik luureteenistused, mitte vaid meie oma, vaid kõik Euroopa ja Aasia luureteenistused ja üldse kõik eksisteerivad luureteenistused ajavad vaid ühte asja: nad üritavad maailma paremini mõista ning olla kursis valitsustes toimuvaga, ammutades infot, mida New York Times või NBC News ei paku.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles