Eesti ettevõtted arendavad uudset jääkindlat tuulikuvundamenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noarootsi tuulepark.
Noarootsi tuulepark. Foto: Peeter Langovits

Sel nädalal kohtunud BLRT Grupi nõukogu esimees Mark Berman ning Nelja Energia ja Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni juhatuse esimees Martin Kruus arutasid tuuleenergia klastri uue toote, Läänemere jäätingimustes vastupidava meretuuliku vundamendi pilootprojekti.

«Suurem osa Euroopa meretuuleparkidest asub Põhjameres, kuid investorid vaatavad üha enam Läänemere suunas. Seni rasketeks peetud jäätingimused võivad osutuda Eesti tööstusettevõtete võimaluseks, kui saame turule pakkuda meretuuliku vundamendi, mis loodud vastu pidama jääle ning selle liikumisele. Meie kontsernil on selleks nii kogemusi kui ka ambitsiooni,» märkis Mark Berman.

Martin Kruusi sõnul läheks jääklassi meretuuliku vundamenti vaja Eesti meretuuleparkide ehitusel, kuid seda saaks müüa ka teistele Läänemere riikidele, näiteks Rootsile.

Projekti käigus plaanitakse Eestisse paigaldada ka pilootvundament, et mõõta jäätingimustes tuulikuvundamendile mõjuvaid jõudusid, et seejärel optimeerida seeriatootmise kulutusi vundamendi projekteerimisele, ehitamisele ja paigaldamisele. Reaalsetes jäätingimustes saab testida ka pilootvundamendi ligipääsetavust ja hooldustööde võimalikkust. Lisaks võimaldab pilootprojekt koguda vajalikku lisainfot keskkonnatingimuste ning ilmastikujõudude kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles