Tööintervjuu läks täiesti aia taha, mis nüüd edasi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööintervjuu.
Tööintervjuu. Foto: SCANPIX

Küllap kõik, kes kunagi otsinud tööd ja käinud tööintervjuudel, on tulnud mõnikord sealt tulema kehva tundega. Enesehaletsus võib olla nii suur, et tahaks üldse tööotsingutele käega lüüa ja mitte kunagi enam kuskile intervjuule minna.

N-ö halb tööintervjuu võib tähendada paljusid asju: inimesele tundub tagantjärele, et ta vastas küsimustele halvasti või tema vastused ei sobinud, et ta polnud piisavalt intervjuuks valmistunud, riietus ei sobinud, ütles kogemata midagi solvavat või hilines, kirjutab Forbes. Tõsi, kui tööandja sind väga endale tahab, siis on nad nõus ka väikesi vigu andestama. kui aga see intervjuu läks täiesti aia taha, ei tohiks heituda, vaid tasuks püüda leida positiivset ka negatiivsest kogemusest.

Mida siis teha, kui oled (omaarust) täiesti ebaõnnestunult tööintervjuul käinud?

Peegelda oma kogemust. Mõtle kõigepealt, mis läks hästi. On oluline mõelda kõigepealt positiivsete asjade peale, et kogemus ei tunduks läbinisti negatiivne. Siis küsi endalt, mida sa järgmine kord muudaksid ning mõtle läbi, mis täpselt valesti läks.

Vead on õppimiseks. Parim asi kehva tööintervjuu puhul on, et saad vigadest õppida ja küllap enam järgmine kord ei tee neid. Ära vaju enesehaletsusesse ega tee ühest negatiivsest kogemusest ettekäänet edasistest tööintervjuudest loobumiseks.

Andesta endale. Endale andestamine lubab sul tulevikus järgmistel intervjuudel paremini esineda. Pole mõtet ennast lõputult süüdistada ja endale etteheiteid teha. Kõik teevad vigu ja selles pole midagi ennekuulmatut.

Väikesi eksimusi võib selgitada. Mõnikord on sellest abi, kui intervjuujärgses tänukirjas oma eksimusi selgitad. Näiteks kui mõnele küsimusele andsid tobeda vastuse, siis võib-olla on abi, kui selgitad, miks seda tegid. Selgitamisega aga tasub ettevaatlik olla ja pöörata tähelepanu ainult nendele vigadele, mida ka intervjueerija kindlasti puudusteks pidas.

Intervjuul ununenud olulised faktid maini hilisemas tagasisides. Kui oli midagi olulist sinu töökogemuses või hariduses, millest unustasid tööintervjuul rääkida, siis maini seda hiljem, kui tänad intervjuukutse eest.

Teavita tööandjat olulistest segajatest. Kui intervjuu läks aia taha sellepärast, et oled parasjagu üle elamas keerulist eluperioodi või mõni ootamatu sündmus häiris sind intervjuupäeval, siis on täiesti mõistlik tööandjat sellest teavitada. Kui sa ei suutnud intervjuul keskenduda sellepärast, et su lähedane oli läbi elanud autoavarii, siis saadakse sellest aru.  

Mitte kunagi ära vabanda halva intervjuu pärast. Sulle tundub, et intervjuu läks kehvasti, kuid sa ei tea kunagi, mida arvab sellest tööandja. Tema nägi seda võib-olla hoopis vastupidises valguses. Sellepärast ära vabanda kunagi kogu intervjuu pärast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles