Seeder: hektaripõhine toetus seakasvatajaid ei aita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seakasvatus.
Seakasvatus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder saatis Euroopa Komisjoni põllumajandus- ja maaeluvolinikule Dacian Ciolosele kirja, milles juhib tähelepanu Eesti seakasvatuse keerulisele olukorrale ning taotleb eritoetuse maksmise võimaldamist.

«Söödateravilja kiiresti kasvanud hind ja elussigade sisseveo keeld Venemaale on pannud Eesti seakasvatajad raskesse olukorda,» ütles Seeder.
«Kui teravilja hind lähiajal ei lange, vajab Eesti seakasvatussektor erakorralisi meetmeid, et kujunenud olukorrast välja tulla.»

Seederi sõnul tuleks seakasvatussektoris võimaldada eritoetuse maksmist nendes Euroopa Liidu liikmesriikides, keda elussigade sisseveo keeld Venemaale on enim mõjutanud. 2011. aastal moodustasid Balti riigid 89 protsenti kogu Euroopa Liidu elussigade ekspordist.

«Praegune hektaripõhine toetus, mida makstakse teraviljakasvatajatele, seakasvatajaid ei aita, sest üle 72 protsendi eesti sigadest kasvab farmides, kus põllumaa puudumisel sööta ise toota pole võimalik ja nii tuleb vajalik sööt osta maailmaturu hinnaga,» selgitas põllumajandusminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles