Esimese kvartali teraviljatoodang kasvas mullusega võrreldes 2,3 protsenti

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teravili.
Teravili. Foto: SCANPIX

2013. aasta esimese kolme kuuga tootsid teravilja töötlevad Eesti ettevõtted 46 miljoni euro eest teraviljatooteid, selgub põllumajandusministeeriumi ülevaatest. Ligi viiendik toodangust eksporditi.

«Võrreldes aasta varasemaga võis tänavu esimeses kvartalis täheldada mõningast nõudluse kasvu siseturul. Eksport aga kahanes mõnevõrra, sest oluliste majanduspartnerite Soome ja Rootsi majandus on jahtumas,» ütles ministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti.

Statistikaameti (SA) kiirstatistika järgi toodeti tänavu I kvartalis teraviljasaadusi 71 000 tonni, mis on aasta varasemast 2,3 protsendi võrra rohkem. Toodangust ligi poole ehk 43 protsenti moodustas segasööt, sellele järgnesid teraviljajahu 31 protsendi, pagaritooted 24 protsendi, valikpagaritooted 1,2 protsendi ja tangained 0,8 protsendiga.

Võrreldes aasta varasemaga suurenes tänavu I kvartalis tangainete tootmine 63,9 protsenti, rukkijahu tootmine 10,7 protsenti ja segasööda  tootmine 5,1 protsenti. Samal ajal vähenes valikpagaritoodete tootmine 24,7 protsenti, pagaritoodete tootmine 1,9 protsenti ning nisujahu tootmine 1,2 protsenti.

Teraviljasektor tootis tänavu esimese kolme kuuga ligi 46 miljoni euro väärtuses teraviljatooteid, mis on 14,4 protsenti toiduainetööstuse ja 2,1 protsenti töötleva tööstuse kogutoodangust. 19 protsenti teraviljasektori toodangust eksporditi.

Eestist veeti tänavu esimese kolme kuuga välja 41 600 tonni teravilja, millele lisandusid teraviljatooted (ümberarvutatuna teraks) – 14 600 tonni. Teraviljasektoris oli ekspordi osakaal toodangus kõige suurem jahu ja tangainete tootmises -  ligi 45 protsenti.

Eestisse imporditi teravilja 26 000 tonni, millele lisandusid teraviljatooted (ümberarvestatuna teraks) – 58 700 tonni. Olulisemad importöörid olid Läti, Leedu, Ukraina, Soome.

SA andmeil tegutses tänavu I kvartalis teravilja töötlevas sektoris 138 ettevõtet, neist enim (105) oli pagaritoodete tootjad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles