EVR Cargo kaubaveomaht vähenes aastaga pea viiendiku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudtee.
Raudtee. Foto: Priit Simson

Eesti riigile kuuluva raudteeveo-ettevõtte EVR Cargo kaubaveomaht ulatus tänavu juunis esialgsetel andmetel 1,083 miljoni tonnini, vähenedes möödunud aastaga 19 protsenti, ettevõtte turuosa Eestit läbivates raudteekaubavedudes oli 60 protsenti.

EVR Cargo juhatuse esimehe Ahto Altjõe sõnul oli juuni tulemus enamike kaubagruppide osas tagasihoidlikum, kui möödunud aasta samal perioodil.

Altjõe sõnade kohaselt mõjutas juuni veomahu langust kõige rohkem kaupade sisevedu, kus põlevkivi segmendi maht jäi möödunud aasta juunikuule alla ligi 143 tuhande tonniga seoses elektrijaamade remondiperioodi algusega.

«Rõõmustav oli vedelate mineraalsete kütuste vedude maht, mis suurenes mullusega võrreldes ligi 6 protsenti,» märkis Altjõe.

Konteinervedudes liikus juunikuus mullusega võrreldes veerandi võrra vähem kaupu, kuigi aasta lõikes on tänavuse esimese poolaasta veomaht 7 protsenti suurem möödunud aasta esimese poolaasta tulemusest. Juuni veomaht ulatus konteinervedudes 3545 konteinerühikuni (TEU), esimesel poolaastal ulatus kogu veomaht 29181 konteinerühikuni.

«Konteinerveod on vähenenud Ukraina, Moskva ja Afghanistani suunal, kuid seda langust on mingil määral kompenseerinud veebruaris käiku antud Muuga-Kaluga regulaarrong, mis varustab sealset Mitsubishi tehast varuosadega,» ütles Altjõe.

Kivisöe veomaht on aastaga kasvanud 23 protsenti, samas on keemiakaupade vedu vähenenud 43 protsenti.

Esimese poolaastaga on EVR Cargo vedanud 8,42 miljonit tonni kaupu, mis on möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 19 protsenti vähem. Enim on koguseliselt vähenenud keemiakaupade ning vedelate mineraalsete kütuste vedu, vastavalt 59 ning 14 protsenti.

Eesti Raudteest eraldunud tütarettevõtte AS EVR Cargo ülesandeks on raudteeveo-ettevõtjana kaubavedude teostamine klientidele ning vagunite ja vedurite rentimine. Ettevõtte koosseisu kuulub ka veeremi remondi ja hooldusega tegelev Tapa Depoo ning mitmed veeremi tehnohooldepunktid üle Eesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles