Võimuliit tahab kärpida haigushüvitisi

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) esitasid eile riigikogule ettepaneku vähendada haiguse tõttu koju jäänud või tõbist last hooldavate inimeste haigushüvitist.





Ettepaneku kohaselt väheneks haiguse tõttu koju jäänud inimesele makstav haigushüvitis 1. juulist praeguselt 80 protsendilt palgast 70 protsendile. Haige lapsega kodus olev vanem saab praegu hüvitist 100 protsenti palgast, kuid edaspidi 80 protsenti.

Korra valitsus tänavu juba muutis haigushüvitise maksmise põhimõtteid, jättes kolm esimest haiguspäeva inimese enda kanda ning viis järgmist ettevõtte kanda.
Ettepanek on üks osa valitsusliidu 6 miljardi krooni suurusest säästupaketist, mille sisse kuuluvad juba varem riigikokku esitatud 3,4 miljardi krooni suurune negatiivne lisaeelarve ning näiteks ka töötute uutest hüvitistest loobumine, käibemaksu ja töötuskindlustusmakse tõstmine.

Haigushüvitiste kärpimine peaks valitsusliidu arvutuste kohaselt andma riigile 110 miljonit krooni kokkuhoidu. Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles, et hüvitiste vähendamine on tingitud sotsiaalmaksu plaanitust väiksemast laekumisest, mistõttu haigekassa kulusid tuleb kokku tõmmata 376 miljoni krooni võrra.

«Meil on valida, kas kärbime raviasutuste raha ja halvendame sellega arsti juurde pääsemist või saavad haiguse tõttu kodus olevad inimesed vähem raha,» lausus Pevkur. «Otsustasime, et arstiabi kättesaadavuselt me raha ära võtta ei saa.»
Sotsiaalministri sõnul on valitsus sundolukorras, sest järsult suurenenud töötuse tõttu on sotsiaalmaksu laekumine vähenenud. «Eks selliste raskete otsuste tegemine näitab, kui kitsas on praegu rahadega,» sõnas ta.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) riigikogu fraktsiooni juht Eiki Nestor ütles, et SDE on niisugusele ettepanekule kindlasti vastu. «On olemas palju mõistlikumaid lahendusi kui see,» märkis ta. «See plaan tekitab inimestes õigustatult pahameelt.»
Nestori sõnul tuli sotsiaalminister Pevkur sama ettepanekuga valitsusse ka mitu kuud tagasi, mil sotsiaaldemokraadid võimuliitu kuulusid. Ta lausus, et sotside survel lükati see idee toona tagasi.

Eesti lastearstide seltsi presidendi Ülle Einbergi väitel peaksid lapsed peaksid kindlasti olema viimased, kelle pealt kärpida. «Kuid samas saan aru, et kui riigil ei ole muid võimalusi, siis tuleb see otsus teha,» lisas ta.

Einberg usub, et oma lapsele head soovivad vanemad jäävad 20- protsendilisest hüvitise vähendamisest hoolimata ikkagi vajaduse korral hoolduslehele. «Kui see vähenemine oleks suurem, siis võib olla tõesti hakkaksid inimesed kaaluma, kas jääda koju,» nentis ta.

Keskerakonna aseesimees Kadri Simson ütles, et ühiskonna huvi ei peaks olema haigete inimeste iga hinna eest töölesundimine. Tema sõnul ei toeta Keskerakond kokkuhoidu inimeste tervise arvel.

Muudatusettepanekud


•    Võimuliidu ettepaneku kohaselt väheneks haiguse tõttu koju jäänud inimesele makstav haigushüvitis 1. juulist praeguselt 80 protsendilt palgast 70 protsendile.


•    Haige lapsega kodus olev vanem saab praegu hüvitist 100 protsenti palgast, edaspidi 80 protsenti.


•    Haigushüvitiste kärpimine peaks andma riigile 110 miljonit krooni kokkuhoidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles