Sorainen: dividendide palgana maksustamine selget lahendust ei saanud

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomeinimesi rõõmustav teema
Loomeinimesi rõõmustav teema Foto: Elmo Riig / Sakala

Dividendide palgana maksustamise küsimus sai küll selgemaks, kuid selget lahendust kohtulahend küsimuses ei toonud, kirjutab advokadaibüroo Sorainen uudiskirjas.


«Kokkuvõtteks võib öelda, et probleem pole selget lahendust saanud. On võimalik, et ka maksuameti poolt koostatav juhend ei ole piisav ning maksustamiseks saab rohelise tule anda vaid seadusemuudatus. Enne vastavat juhist või seadusemuudatust makstud dividendide ümberkvalifitseerimine on tõenäoliselt väga raske,» kirjutavad Soraineni maksuspetsialistid Kaido Loor ja Priit Raudsepp.

Eestis on kõrge sotsiaalmaksu tõttu üsna levinud töötasu maksmine dividendidena, seisab uudiskirjas..
Maksuamet on koostanud mitmeid maksuotsuseid, kus füüsilisele isikule makstud dividendid kvalifitseeritakse ümber palgatuluks. Selle tulemusel kuulub väljamaksetelt tasumisele lisaks tulumaksule ka sotsiaalmaks, töötuskindlustusemaksed ning teatud juhtudel kogumispensioni maksed.

2.juunil jõustus Tallinna ringkonna¬kohtu otsus, millega tühistati üks sellistest maksuotsustest. Kohus nõustus maksuameti seisukohaga, et majanduslikust sisust lähtumise põhimõtte tõttu võib hinnata, kas väljamakse näol on tegemist dividendi, juhatuse liikme tasu või töötasuga. Sellest hoolimata tühistas kohus maksuotsuse.

Kohus leidis, et ümberkvalifitseerimine võib olla võimalik juhul, kui maksuamet oleks koostanud täiendavad juhised või vajalikud täpsustused oleks reguleeritud seaduses. Maksuotsus kuulus tühistamisele ka põhjusel, et maksuotsus ei olnud kasutatud metoodika osas piisavalt põhjalik. Kohus leidis, et eeltoodu tõttu pole maksukohustuse suurus prognoositav ning ümber¬kvalifitseerimine ei ole põhjendatud.

Maksuamet on lubanud koostada juhise ning ilmselt kavatseb endiselt proovida dividende töötasudeks ümber kvalifitseerida, kirjutab Sorainen.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles