Uued muudatused suurendavad maksuameti õigusi kütuse kinnipidamisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Uusküla.
Marek Uusküla. Foto: Erakogu

«Praegu on töös muudatused, mis käsitlevad maksu- ja tolliameti õiguste suurendamist kütuse kinnipidamisel ja laoarvestusele esitatavate nõuete muutmist,» sõnas rahandusministeeriumi tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna juhataja Marek Uusküla.

Neste Eesti peadirektor Ivar Kohv avaldas Postimehes arvamust kütuseturu maksupettuste kohta ning esitas kuus ettepanekut, mis võiksid vähendada kütuseäris maksudest kõrvalehiilimist. Kohvi sõnul jääb käibemaks maksmata 15-20 protsendilt jaeturul müüdavalt kütuselt, millega riik kaotab aastas ligi 30 miljonit eurot.

Uusküla tunnistas, et kütuseäris esinevad maksupettused on probleem: «Vastab tõele, et kütuseaktsiisi laekumine on oodatust väiksem, moodustades esimese viie kuuga 35,9 protsenti riigieelarvesse kavandatud summast.» Ta juhtis tähelepanu asjaolule, et kütuseaktsiisi suhteliselt kehvale laekumisele tuleb põhjuseid otsida mitte niivõrd tehingutega skeemitamisest ja deklareeritavate numbritega manipuleerimisest, kuivõrd tegelikult müüdud kütuselt maksude tasumata jätmisest. «Võimalusi selliseks müümiseks on mitmeid, näiteks kütusesarnase toote segamine kütusega ja müümine kütusena,» lisas ta.

Käibemaksu laekumine riigieelarvesse käesoleva aasta esimese viie kuuga on 40,6 protsenti kavandatust, mis on keskmisest maksulaekumisest (40,1 protsenti) kõrgem. Uusküla ütleb, et on tõepoolest märgata, et kütusesektor tasub käibemaksu eelmise aastaga võrreldes vähem, mille üks põhjusi on kindlasti maksupettuste kasv. Sellel on ka muid põhjuseid – tarbimisse lubatud kogused vähenesid ning Vedelkütusevaru Agentuuri OSPA kütus jõudis tarbimisse. Samuti toimus eelmisel aastal Neste algatatud kampaania «Aus kütus – maksud makstud».

Kütuseturu makselaekumiste parandamise peale on rahandusministeerium ka varem mõelnud, kuid teise nurga alt kui Kohv: «Me oleme koostöös maksu- ja tolliametiga selle olukorra põhjuseid analüüsinud ning arutanud edaspidiseid tegevusi olukorra parandamiseks. Mitte alati ei pea probleemi ilmnemisel hakkama õigusakte muutma, vaid ka olemasolevas õigusruumis on võimalik palju ja tulemuslikult ära teha. Seda maksu- ja tolliamet ka järjest enam teeb,» tõdes Uusküla.

Uusküla rõhutas, et rahandusministeerium arutab asjaosalistega kõiki ettepanekuid, mis aitavad vähendada maksupettuseid, suurendavad laekumisi riigieelarvesse ja aitavad tagada ausat konkurentsi. «Ettepanekute arutamiseks tuleb need rahandusministeeriumile kõigepealt esitada ja alles seejärel saab nendega edasi töötada,» lausus ta.

Mis muudatused täpsemalt tulemas on, seda rahandusministeerium ei soostunud avaldama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles