Sutter ei pea võimalikuks Eesti eraldamist Balti elektriturust

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks

Nord Pool Spoti müügijuht Eestis Hando Sutter ütles, et  Eesti lahkumine Baltikumi ühiselt elekturult oleks  väga komplitseeritud samm, kuna suund on Euroopa Liidu ühise energiaturu poole.

Sutter selgitas, et Euroopa komisjon on seadnud eesmärgiks kõigis euroliidu riikides ühtsetel alustel toimiva integreeritud päev ette elektrituru toimimise 2014. aasta lõpuks. Ka Eesti on selle plaani kinnitanud ja seni igati toetanud tehniliselt komplitseeritud projekti elluviimist. BEMIP (Baltic Energy Market Interconnection Plan) plaan oli üks osa sellest, mis puudutab konkreetselt Balti riikide integreerimist Põhjamaade ning Euroopa energiaturgudega. «Selle plaani muutmine oleks väga komplitseeritud praeguses etapis,» ütles ta.

Müügijuhi sõnul oleks teoreetiliselt võimalik  Eesti jagamine erinevateks hinnapiirkondadeks , kuid praktiliselt ei näe ta sellel mõtet. «Hinnapiirkondade moodustamine on põhjendatud siis kui riigisiseselt eksisteerivad ülekandevõimsuste piirangud, mida Eestis ei ole. Sellised otsused teeb iga riigi süsteemioperaator.»

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles eile, et võib-olla Eesti jaoks ei ole 100-protsendiliselt kasulik olla Läti ja Leeduga ühes turupiirkonnas ning et see ei ole normaalne, et turg annab hinna, mis väga suures ulatuses erineb Põhjamaade hinnast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles