Assad naudib Iraani, Venemaa ja Hiina finantsabi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad Foto: SCANPIX

Süüria majandusministri Kadri Jamili sõnutsi hoiavad nende majandust püsti Iraan, Venemaa ja Hiina ning president Bashar al-Assadi režiim trotsib Lääne sanktsioone ajades kogu äri riaalides, rublades ja jüaanides.

Kolm liitlast abistavad Süüriat finantstehingutes, tarnivad igakuiselt riiki 500 miljoni dollari eest naftat ning pakuvad pikaajalist krediiti, ütles Jamil Financial Timesile.

Minister lisas, et peatselt aitavad liitlased neil asuda «vasturünnakule» löömaks tagasi rahvusvahelist manöövrit Süüria naela kukutamiseks.

Jamil on häälestatud võitluslikult, nõjatudes režiimi hiljutistele sõjalistele edusammudele ja vankumatule usule, et suured rahvusvahelised liitlased on ustavalt nendega.

«Pole üldse paha omada selliseid liitlasi nagu venelased, hiinlased ja iraanlased,» ütles Jamil. «Need kolm riiki aitavad meid poliitiliselt, sõjaliselt ja samuti majanduslikult.»

Jamili sõnutsi on neil Teheraniga piiranguteta krediidiliin toidu- ja naftatoodete impordi osas. 

Ühtlasi on Damaskus tema sõnutsi korrigeerinud kriisieelse «vea» ega kauple enam Lääne valuutades. Nüüd toimuvad kõik tehingud Vene, Hiina ja Iraani rahas.

«Nüüd on Süüria nael otseühenduses nende kolme valuutaga, me oleme pääsenud välja eurode ja dollarite tsüklist,» teatas ta.

Moskvas hariduse omandanud minister, kes on olnud sügavalt kaasatud režiimi ja Kremli läbirääkimistesse kriisi kontekstis, ütles et «Vene lipu all seilavad alused» tarnivad naftatooteid Süüria valitsuse poolt kontrollitud rannikule, keeldudes siiski lisamast üksikasju.

«Me ootame millal keegi neid ründab,» ütles ta.

Jamil süüdistas rahvusvahelisi oponente lisaks sõjalistele kampaaniatele ka finantssõjas – pidades silmas sanktsioone alates Süüria naftaekspordi keelust kuni finantstehingute tõkestamiseni. Tema sõnutsi maksab naftatoodete import neile pool miljardit dollarit kuus, samal ajal kui režiimi pärsib naftaväljade langemine mässuliste kätte. Ministri sõnutsi on olukord «keerukas ja väga raske». Siiski lisas ta: «Ikkagi ei ole meie olukord veel pöördumatu.»

Süüria kriis on väldanud juba üle kahe aasta, laastades terveid tööstusharusid ning kukutades sisemajanduse kogutoodangut. Samal ajal on majandus siiski visalt vastu pidanud, mistõttu paljud analüütikud on spekuleerinud rahvusvahelise abi teemadel režiimile.

Jamil süüdistas Saudi Araabiat, USAd ja Suurbritanniat plaanis õõnestada Süüria valuutat. Viimaste nädalatega on Süüria naela kurss dollari suhtes langenud 45 pealt üle 200 tasemele. Selle taga olevat naaberriikide Liibanoni ja Jordaania üleujutamine naeltega.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles