Riik sai suhkrutrahvi saagas etapivõidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
tants suhkrutrahvi ümber
tants suhkrutrahvi ümber Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Euroopa Kohtu eilne eelotsus andis Eesti riigile õiguse jätkata suhkrutrahvi sissenõudmist ettevõtetelt. Pikaks veninud vaidlus jätkub nüüd Eesti kohtutes ning firmad loodavad maksmisest ikkagi pääseda.




Tallinna halduskohtus Eesti riigi ja Balbiino vahel käivas vaidluses, mille lahendist sõltub ka mitmete teiste firmade kaebuste saatus, on Euroopa Kohtu eelotsus riigile etapivõit.


Mitmed ettevõtted on kohtuvaidluses nimetanud, et üleliigsete laovarude määramine ja selle eest tasu nõudmine ei vasta muu hulgas ka Euroopa Liidu õigusele.



Ettevõtjad pettunud


Kuna Euroopa Kohus andis nüüd riigi seisukohtadele toetuse, võib see laovarutasude sissenõudmisel osutuda määravaks.



Eesti riigi kohtusse kaevanud firmade puhul peab lõpliku sõna ütlema küll Eesti kohus, kuid Tallinna halduskohtu päringule vastav Euroopa Kohtu eelotsus annab siinsetele kohtutele juhised Euroopa Liidu õiguse tõlgendamiseks.



Muu hulgas nentis kohus, et riik võib laovaru tasu sisse nõuda ka siis, kui firma (Balbiino näite puhul) maksis juba ostes suhkru eest Euroopa hinda ega teeninud pärast Euroopa Liiduga ühinemist suhkruga spekulatiivset tulu.



Samuti on kohtu otsuse järgi õiguspärane Eesti üleliigse laovaru arvutamise põhimõte, mille järgi see ei tohtinud liitumise hetkel olla suurem kui 1,2-kordne viimase nelja aasta keskmine varu. Ettevõtted on kohtuasjas väitnud, et selline valem ei arvesta ettevõtte tegelikku majandustegevust, kuna paljudel juhtudel oli tootmise kasv kiirem.


Vaidluses mitmeid ettevõtteid esindava Ardo Ojasalu kinnitusel valmistas Euroopa Kohtu eelotsus ettevõtteile pettumuse. Samas viitas Euroopa Kohus siiski mitmele tähendusrikkale punktile, mis ei luba ettevõtteid veel kaotajaks pidada.



«On paar olulist punkti, millele tuleb halduskohtus vastus leida. Euroopa Kohus on näiteks selgelt toonud välja tõsiasja, et Eesti [üleliigse laovaru tasu] seadus jõustus vaid loetud päevad enne liitumist, milleks varud tuli likvideerida,» sõnas Ojasalu. Tema sõnul tähendab see, et asja õiguspärasusele peavad hinnangu andma Eesti kohtud.



Seadus viimasel hetkel


Vaidlus käib suhkruvarude üle, mis asusid Eestis Euroopa Liiduga liitumise hetkel. Euroopa Liidus on suhkur ligi kaks korda kallim, kui oli Eestis enne liitumist, mistõttu Euroopa Liit soovis uusliikmete enda rüppe võtmisel vältida turu üleujutamist odavalt varutud suhkruga.



Eesti riik, kes teadis Euroopa Liidu kavast juba viis aastat enne liitumist, ei teinud liigsete laovarude vältimiseks midagi enne 2004. aasta aprilli, kui jõustas loetud päevad enne liitumist laovarusid maksustava seaduse. Enne seaduse jõustumist suhkrut kokku ostes firmad ühegi kehtiva seaduse vastu ei eksinud.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles