Ministeerium rekordhindadest: Eesti pakub kõik oma elektritootjate võimsused börsile, Läti ja Leedu seda ei tee

Enn Tosso
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter
Elekter Foto: Toomas Huik

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi nõunik Rasmus Ruuda ütles, et kõrge elektrihinna põhjustab  Balti riikide elektritootjate erinev käitumine -kui Eesti pakub oma võimsuseid elektribörsi Nord Pool Spot kaudu turule, siis ei tee seda ei Läti ega ka Leedu suured elektritootjad.

Elektribörsil ei ole kajastatud Läti hüdrojaamade ega ka praegustest ebanormaalsetest turuhindadest oluliselt madalama omahinnaga Leedu gaasil töötavad elektrijaamad. «Kindlasti ei ole see aktsepteeritav ja sellekohaseid märkusi on Läti ja Leedu suunal juba tehtud,» sõnas Ruuda ning avaldas lootust, et kõikide märkide järgi hinnasurve varsti väheneb oluliselt.

Ta märkis, et ministeeriumil on koos konkurentsiametiga kavas hinnata Balti elektriturgude monopoolses situatsioonis olevate elektrituruosaliste käitumist, vajadusel konsulteerida Euroopa Komisjoni Konkurentsi peadirektoraadiga ja leida võimalus regulatiivse keskkonna loomiseks, millega välistatakse Eesti elektritarbijatele kõrge elektri hinna tekitamine lõunanaabrite elektridefitsiidi tõttu.

«Taolised börsihinna kõikumised on küll ekstreemsed ja mittetavapärased, samas on elektri börsihind oma olemuselt kõikuv,» möönis ta ning viitas sellele, et elektritarbijatel on võimalik ennast selle vastu kaitsta läbi fikseeritud hinnaga elektripaketi sõlmimise.

Alates eilsest on korralises hoolduses 1300 MW Valgevene-Leedu elektriühendus, korralises hoolduses on Eesti Energia kaks energiaplokki ja avariiremondis kaks energiaplokki ning Estlink merekaabli kaudu Soome elektrihind on kohati hinnaga 120 eur/MWh, mille põhjuseks on hooldused Soome elektriühenduste ja –tootmisvõimsuste juures. Nord Pool Spot’i andmetel saavad hooldused läbi erinevatel aegadel selle nädala vältel.

Elektri börsi maksimumhind tõusis Eesti hinnapiirkonnas täna 200 euro peale, kuna Lätis ja Leedus on energiadefitsiit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles