Palkad oma esimest töötajat? Järgi neid põhimõtteid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oluline on esimese värbamisega kohe märki tabada.
Oluline on esimese värbamisega kohe märki tabada. Foto: SCANPIX

Esimese töötaja palkamine on ettevõtja jaoks murranguline samm. Ei ole hullemat asja väikeettevõttele, kui esimese töötaja palkamisega mööda panemine. Siin mõned põhimõtted, et nii ei juhtuks.

HIljutine Ameerikas tehtud uuring näitas, et kaks kolmandikku väikefirmadest võtab esimese palgatöötaja kohe pärast tegevuse alustamist või siis hiljemalt mõne kuu jooksul.

Muidugi pole ka midagi katki, kui alguses palgatöötajat või töötajaid ei võeta. SurePayroll`i president Michael Alter isegi soovitab seda, sest kõik töötajatega seonduv on kulu ning kui ei õnnestu esimese korraga kohe õigesti värvata, siis seda suuremad on kahjud.

Alter soovitab enne esimese töölepingu sõlmimist silmas pidada neid põhimõtteid:

Vaata inimese sobivust, mitte ainult oskusi. Kui tuleb väga tugeva CVga kandidaat, on väga lihtne lasta end tema kogemustest ja oskustest pimestada. Sa pead aga jälgima ka seda, kas ta sulle inimesena sobib. Piltlikult öeldes - kui sina käid tööl lipsuga ja tema ilmub tööintervjuule teksades, siis võib-olla ta ei ole sulle kõige õigem valik.

Ära unusta taustauuringut teha. Kandidaat võib nö paberil paista lausa ideaalne, kuid sellegipoolest ära jäta tegemata taustauuringut. Helista tema soovitajatele, uuri internetist tausta. Sa pead olema täiesti kindel, et see, mis ta on CVs kirjas vastab ka täielikult tõele.

Ei mingit riskeerimist. Kui teed oma esimest värbamist, siis see pole aeg riskide võtmiseks või uisapäisa otsustamiseks. Kui tahad palgata kedagi, kes vaid osalise tööajaga teeks sulle müügitööd, siis mõtle uuesti järele. Kui palkad oma ainsat müügitöötajat, siis on väga oluline, et tal oleks müügialane kogemus.

Mõtle sellele, mida vajad sa praegu ja mida tulevikus. Sinu esimesel töötajal on tohutu mõju ettevõttele ja temast sõltub, kas su firma hakkab kasvama või mitte. Sellepärast peaks ta olema paindlikum kui näiteks sinu viies töötaja. Seega otsi inimest, kes on väga kohanemisvõimeline.

Tee endale maksude ja seadusandlusega seonduv selgeks. Kui värbad esimest korda, siis vii end enne kurssi tööjõudu puudutavate maksude ja seadusandlusega. Maksustamise mõttes on suur vahe, kas sinu esimene töötaja müüb sulle teenust FIE, OÜna või on ta sinu töölepinguga töötaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles