Lehman Sisters poleks langenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehman Brothersi Euroopa divisjon on 15. märtsi seisuga maksnud välja 650 miljonit naela ehk miljard dollarit.
Lehman Brothersi Euroopa divisjon on 15. märtsi seisuga maksnud välja 650 miljonit naela ehk miljard dollarit. Foto: Reuters

Finantskriisi keeristes kõlas sageli väiteid, et olnuks tüüri juures rohkem naisi, võinuks katastroof ära jääda.

Mõnede kommentaatorite kinnitust mööda on õrnem sugu ühtlasi mõistlikum sugu: olnuks Lehman Brothers hoopis Lehman Sisters, arvavad nad, ei sattunuks City ja Wall Street sellise supi sisse.

Möödunud on viis aastat ning avalikkuse ette on jõudnud Briti parlamendi pangandusstandardite komisjoni raport, millest õhkub neidsamu meeleolusid.

Komisjon soovitab investeerimispangad soolises mõttes paremini balanssi panna.

«Börsisaalis domineerivad meesterahvad,» seisab raportis. «Pankadele tuleks kasuks, kui börsisaalis oleks rohkem naisi.»

Komisjon kutsub Briti suurpanku üles avaldama oma majandusaasta aruannetes ka börsisaalide protsentuaalset soolist jagunemist. Juhul kui soovahekord on kõvasti kiivas, tuleks lisada ka plaan olukorra parandamiseks.

«Kokkuvõtlikult võib öelda, et naiste osakaal finants- ja pangandussektori juhtivatel kohtadel on naermaajav,» ütleb võrdõiguslikkuse eest võitleva rühmistuse Fawcett Society tegevjuht Ceri Goddard.

Panganduskomisjoni kuulus vaid üks naine – paruness Kramer. Kuid kas kasvav naisfaktor avaldaks tõesti pangandusele sellist mõju nagu komisjon ette kujutab?

«Uuringute valguses võib eeldada, et kõrge testosterooni tase börsisaalis tekitab suuremat soovi riskida,» ütleb Cassi ärikooli organisatsioonikäitumise professor Andre Spicer. «Kui tahate riski vähendada, vähendage testosterooni. Ja üks lihtne viis selleks on tuua börsisaali rohkem naisi.»

On ka neid, kes aduvad debatis rohkem nüansse.

«Me oleme avastanud, et riskieelistused on tegelikult kõikuv nähtus – neid mõjutab meie füsioloogia,» väidab endine Wall Streeti maakler John Coates, tänane Cambridge’i ülikooli neuroteadur. Coates kinnitab, et börsisaalid vajavad füsioloogilist mitmekesisust – mis praktikas tähendaks lisaks naistele ka vanemate meeste mängutoomist. «On ekslik väita, et naistele on risk vastumeelsem, aga neile lihtsalt meeldib võtta otsuste kaalumiseks rohkem aega,» lisas ta.

«See [töö] on uskumatult pingeline kuid pakub suurt rahuldust,» ütleb endine Morgan Stanley börsisaali direktor Aifric Campbell. Naine on kirjutanud oma töökogemustest raamatu pealkirjaga «On The Floor» ([Börsi]saalis – toim). «Miks naised seal töötada ei taha, on üks läbiarutamata teema.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles