Maris Lauri: palgatõus on vältimatu

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri
Maris Lauri Foto: Andres Haabu

Majandusanalüütik Maris Lauri ütles Palgainfo Agentuuri töötajate ja tööandjate palgauuringu tulemusi analüüsides, et ettevõtted seisavad valiku ees: tõsta palka või lõpetada tegevus.

Lauri möönis, et ka palkade tõstmise tulemusena võib ettevõtte tegevus lõppeda, kuna nõutud palka ei suudeta maksta.  Lahendusena pakkus Lauri, et tasuks töökorraldust ja tootmist ümber korraldada – tootlikkust tõsta. Samas hoiatas makroanalüütik ka töötajaid: «Töövõtjal ei maksa palga küsimisega uljaks minna, muidu paneb ettevõte tootmise kinni.»

Lauri tõi välja huvitava trendi, et kiiresti kasvab tunnipalk, ent kuupalk kerkib vaiksemalt. Põhjus selles, et preemiaid makstakse vähem, mistõttu  töötajal on võimalik ning ta küsibki kõrgemat põhipalka. «Töötaja mõjujõud palgaläbirääkimistel kasvab, palgatõus on vältimatu,» ütles Lauri.

Lauri analüüsis põhjalikult Eesti majandussituatsiooni kriisist väljumise aastatel ning osutas ühele selgele trendile – edeneb teadmispõhine majandus (infotehnoloogia) ning kiratseb tööjõupõhine sektor (ehitus).

Siiski hoiatas ta, et käesolev aasta tuleb majanduses sama kehv kui eelmine – põhjuseks meie ekspordiparnterite kehvad majandustulemused. «Ebakindlus muutub normiks,» rõhutas ta ning lisas, et eurooplastel on keeruline seda mõista, ent tuleb tunnistada: «Klaaslagi on arengul ees.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles