Saaremaa suvilad meelitavad siia väheseid venelasi

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa.
Saaremaa. Foto: Marko Püüa

Suvilate soetamine Saaremaal on Eesti oma elanike seas tasapisi taas hoogu kogumas. Jõukad venelased, kes küll muidu usinalt Eestis suvilaid ostavad, peavad Saaremaad aga liialt kaugeks, kirjutab Saarte Hääl.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ütles, et venelaste aktiivsuse kasvu taga Eestis on ühelt poolt see, et siinne kinnisvaraturg on jalgu alla saamas, teisalt on siia investeerimine nende jaoks lihtsalt atraktiivne. Peamiselt paelub neid siiski Ida-Virumaa või Tallinna ümbrus. Lisaks mingil määral ka Pärnu ja Haapsalu kant.

«Mis puudutab Saaremaad, siis Venemaa venelase jaoks – kes tuleb nt Peterburi külje alt, topib auto kola täis ja sõidab oma datšasse – jääb Saaremaa natuke kaugeks,» nentis Sooman.

Sõidu peale kuluks lihtsalt liialt palju aega. Venelastest kinnisvarasoetajaid iseenesest on, kuid tegemist olevat pigem üksikjuhtudega ning esile nad teiste ostjate seast ei tõuse.

Küll aga on Saare maakonda kinnisvara, sealhulgas suvilate soetamise vastu huvi hakanud kasvama Eesti oma inimestel. «Vahepeal tundus, et Saaremaa on kole rahvast täis suvel, aga nüüd on inimesed jälle aru saanud, et saare peal on üldiselt ju ikkagi privaatsem kui kuurortlinnades Pärnus või Haapsalus,» märkis Pindi Kinnisvara juht.

Saaremaale soetavad suvilaid need, kes Soomani sõnul otsivad seda nn saare romantikat. Masu ajal tehti hästi ratsionaalseid otsuseid ja valiti suvila pigem kodulähedasse kohta või ei ostetud seda üldse. Nüüd, mil majanduslik seis on paranemas, hinnatakse jälle seda, et mida kaugemal suvila kodust asub, seda parem on ka puhkus.

Compakt Kinnisvara Saaremaa büroo juhataja Hans Teivi sõnul on Saaremaa kinnisvaraturul siiski ka Vene kodanikke märgata. Uuritakse aktiivselt suvilate pakkumisi ja ostetakse ka kortereid.

Täpsetest arvudest ei soovinud Teiv hetkel rääkida, kuid ostusooviga inimesi on tema sõnul nii Moskvast kui ka Peterburist. «Suvilate pilt on meie seisukohalt praegu selline, et rohkem ostusoove on praegu eestlastel,» tõi ka tema välja tõsiasja, et huvi suvilate vastu on pigem eestlastel endil.

Huvitava tendentsina lisas Hans Teiv aga selle, et Soome, Rootsi, Itaalia ja USA inimesed soovivad kunagi Saaremaal investeeringuna soetatud maad ja suvilaid pigem müüa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles