Maailma andmekaitsjad tegid Google´ile Google Glass prillide ja privaatsuse kohta ühispäringu

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google´i kaasasutaja Sergey Brin Google Glass seadmega
Google´i kaasasutaja Sergey Brin Google Glass seadmega Foto: SCANPIX

Andmekaitse järelevalveasutused saatsid Google´ile kirja seotult Google Glass prillidega ja isikute privaatsusega. Kirjas ettevõttele soovitakse vastuseid privaatsuse kaitset puudutavatele küsimustele, seotult prillidekujulise tootega, mis on pidevas ühenduses internetiga, võimaldades suuremahulist ja varjatud isikuandmete kogumist, teatas andmekaitse inspektsioon.

18. juunil tegid 36 andmekaitse järelevalveasutust ühispöördumise ettevõtte Google Inc. tegevjuht Larry Page´le, eesmärgiga saada ettevõttelt vastuseid seotult isikute privaatsuse kaitse tagamise ja Google Glass prillide kasutamisega.

Kõige enam teeb andmekaitsjaid murelikuks Google Glass´i võimalus pidevalt filmida ja salvestada. Küsimuse all on ka Google´ enda poolsed andmekogumise plaanid, kuidas on see kooskõlas Google´ äsjauuendatud privaatsuspoliitika ja andmekaitsealaste seaduste nõuetega.

Informatsiooni selle kohta, kuidas prillid toimivad, millised on täpsed kasutusvõimalused ja kuidas Google kavatseb kogutavaid andmeid kasutada, on vähe ja see pärineb meediast.
Andmekaitsjad ootavad, et Google astuks prillide teemalisse dialoogi. Et saada kavandatava ja privaatsust ohustada võiva toote kohta rohkem teada, esitasid andmekaitsjad küsimusi.

Esmalt soovitakse teada, kuidas Google Glass´i kasutus saab olema kooskõlas isikuandmete kaitse seadustega ja milliseid andmeid plaanib Google prillide abil koguma hakata. Palutakse ülevaadet, kuidas ettevõte kogutavat informatsiooni kasutama hakkab ja millist infot plaanitakse jagada kolmandate osapooltega. Ühtlasi küsitakse, kas Google on kaalunud sotsiaalseid ja eetilisi küsimusi, mis tõusetuvad teiste isikute varjatud jälgimisega seotult. Samuti palutakse teavet, kas ettevõte on viinud läbi privaatsusriskide hindamise ja võimalusel ülevaadet hindamise tulemustest.

Google´lt päriti aru veel toote kaudu näotuvastuse tehnoloogia kasutamise tulevikuplaanide kohta. Lisaks palusid andmekaitse asutuste esindajad Google´lt võimalust prille testida.
Andmekaitse järelevalveasutused põhjendasid oma nõudlikku pöördumist sellega, et ettevõtte uudistoode on otseselt privaatsuskaitset puudutav ning aru päritakse just Google´lt, sest ettevõte on turuliider ja esimene, kes vastava tehnoloogiaga testimisfaasi jõudnud.

Kirjale on kirjutanud alla Kanada andmekaitse volinik, kaasallakirjutajateks on Euroopa Liitu esindav liikmesriikide andmekaitseasutuste töörühm Artikkel 29 ning Uus-Meremaa, Austraalia, Mehhiko, Iisraeli, Šveitsi ja teiste piirkondade andmekaitseasutused. Eestist osaleb Artikkel 29 töörühmas andmekaitse inspektsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles