Maksuamet lubab hakata dividende palgana maksustama

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment e-maksuameti avalehelt.
Fragment e-maksuameti avalehelt. Foto: www.emta.ee

Maksuamet kaotas kohtus 33 000 krooni, aga sai samas asjas ka küsitava võidu, mis lubab dividende maksustada vajadusel nagu palka, nõudes sellelt sotsiaalmaksu.




Riigikohtu loakogu ei võtnud arutlusele vaidlust maksuameti ja ühemehefirma Wasp Project vahel. Seega jäi jõusse Tallinna ringkonnakohtu lahend, mis leidis, et dividende võib nende majandusliku sisu järgi maksustada ka nagu palka.



«Dividendide ümberhindamisest palgaks on räägitud pikalt, aga nüüd tuli selle kohta lahend,» kommenteeris maksuameti juriidilise osakonna juhataja Villy Lopman. «Seni oli lahtine põhimõtteline küsimus, kas saab dividende ümber hinnata palgaks, kohus ütles, et saab.»



Tallinnas Pääskülas tegutsev Wasp Project tegeleb riiulifirmade müügiga. Firma ainuomanik on Hannes Rosin. Kuigi maksuamet väidab häälekalt, et sai õiguse, tuleb esialgu riigil hüvitada väikefirmale õigusabikulusid 12 000 krooni.



Ringkonnakohus leidis, et ettevõtjaid tuleb maksukohustuse osas kohelda võrdselt. Põhjendatud ei ole anda maksu­eelist ettevõtetele, kus osanikeks olevatele töötajatele makstakse palka summades, mis jäävad suuresti alla sellise töö eest tööturul makstavale tasule.



 Samas jääb ikkagi lahtiseks, kui suur peab olema firmaomanikule makstav minimaalne tasu. Kuidas seda hinnata, selles osas ringkonnakohus sõna võtta ei tahtnud.


Vaidlus käis üsna väikese summa üle, maksuamet oli määranud pisifirmale maksunõude 33 000 krooni. «Iga sent on tähtis, aga vaidlus käis ennekõike põhimõtte üle,» märkis Lopman. Raha maksuamet riigikassasse ei võitnud, sest kohus leidis, et ta pole andnud piisavalt selget juhist ettevõtjale.



«Metoodika osas ütles kohus, et süsteem ei ole maksumaksjale sajaprotsendiliselt läbinähtav – kuna riik ei ole andnud juhendit, siis maksumaksja ei saanud aru, mis tingimustel maksu maksta tuleb,» lausus Lopman.



Ta jäi vastuse võlgu küsimusele, kas nüüd peavad kõik väikeste osaühingute omanikud, kes näiteks firma loonud purjepaadi või aktsiaportfelli haldamiseks, hakkama muretsema oma maksude pärast.



Küll teab maksuamet, et aastas jääb riigil saamata 200 miljonit krooni, kui firmaomanikud endale palka dividendidena maksavad.



Maksuamet lubab nüüd anda välja juhendi, mille abil firmad saaks otsustada, kas nende dividendid on ikka dividendid või pigem kuuluvad palgana maksustamisele.


Kohtute seisukoha järgi saab dividendid hinnata ümber palgatuluks, kasutades majandusliku tõlgendamise põhimõtet.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles