Kohus: advokaadid venitasid maadevahetuse protsessi

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vandeadvokaat Aivar Pilv
Vandeadvokaat Aivar Pilv Foto: Peeter Langovits

Tallinna ringkonnakohus hindas otsuses, kas maadevahetuse protsess tuleks lõpetada, sest see on veninud üle mõistliku kohtupidamise aja, leides, et hoopis advokaadid on protsessiga venitanud.

«Prokuröri apellatsiooni läbivaatamine ringkonnakohtus viibis pool aastat, sest kaitsjad ei pidanud võimalikuks tööga hõivatuse tõttu kohtuistungile tulla. Ometi pidid nad oma töö planeerimisel arvestama sellega, et üks või teine kohtumenetluse pool vaidlustab maakohtu lahendi ringkonnakohtus. Kohtukolleegiumi hinnangul annab selline käitumine tunnistust sellest, et süüdistatavad ja kaitsjad ei olnudki huvitatud selllest, et võimalikult kiiresti lõpliku kohtulahendini jõuda,» seisab kohtuotsuses.

Maadevahetuse eest altkäemaksu süüdistuse saanud Tullio Libliku ja Ester Tuiksoo kaitsjad esitasid ringkonnakohtu istungil selle aasta jaanuaris taotluse, et kohtupidamine tuleks lõpetada, sest mõistliku kohtupidamise aeg on ületatud. Ka Villu Reiljani kaitsja Aivar Pilv oli samasugusel seisukohal.

Tallinna ringkonnakohtu koosseis aga advokaatidega ei nõustunud.

«Mõistliku menetlusaja nõude eesmärk on vältida seda, et süüdistatav peaks oma tuleviku osas jääma liiga kauaks ebakindlasse olukorda,» kirjutavad Tallinna ringkonnakohtu kohtunikud otsuses.

«Kohtukolleegium leiab, et käesolev kohtuasi on äärmiselt mahukas, sest kohtueelses menetluses kogutud tõenditest ja menetlusdokumentidest on moodustunud 196 kriminaaltoimiku köidet ja maakohtus peetud kohtumenetlus on kajastatud 26 kohtuköites,» seisab otsuses.

«Kuna on tegemist nö peitkuriteoga, siis tuli selle avastamiseks teha hulgaliselt aeganõudvaid jälitustoiminguid ning vormistada saadud teave tõendina,» märkis kohus.

Kohus märkis, et kapo pole põhjuseta uurimisega viivitanud. Kohus leidis ka, et prokurörid pole põhjuseta liiga palju dokumente toimikusse kogunud. Kohus viitas hoopis vastupidisele, et advokaatide nõudel on toimikusse lisatud enam kui 20 lehekülge ajaleheartikleid, mis ei ole asjaga seotud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles