Kümme kõige rumalamat küsimust tööintervjuul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööintervjuu.
Tööintervjuu. Foto: SCANPIX

Karjääriekspert Heather R. Huhman kirjutab igihaljastest eksimustest, mida inimesed ikka ja jälle tööintervjuul teevad. Siin on kümme asja, mida tööintervjuul kindlasti öelda ei tasuks.

Mu eelmine ülemus on tõeliselt kohutav inimene. Eelmisest ülemusest halva rääkimine näitab professionaalsuse puudumist. Mitte kunagi ära võta tööintervjuul jutuks eelmises töökohas saadud halbu kogemusi.

Palju ma palka hakkan saama ja kui pikk on puhkus? Mitte kunagi ära tööintervjuul küsi esimesena palga kohta. Selle teemani peab laskma esimesena jõuda intervjueerijal.

Olin kooliajal kõva pikamaajooksja! On väga tore, kui sul on hobisid ka väljaspool tööd, kuid tööintervjuu pole kõige õigem koht nendest rääkimiseks. Sa võid olla kõva maratonijooksja, aga kui see pole kuidagi seotud positsiooniga, kuhu kandideerid, siis ei tasu seda ise jutuks võtta.

Oih, ma olen nii närvis! Eks intervjuu teab isegi, et kandidaadid on tööintervjuudel närvilised. Sa ei tohiks siiski oma pingesolekuga püüda end välja vabandada.

Mul on seda töökohta hädasti vaja, et oma võlad tagasi maksta. Sellest järeldab tööandja, et sind ei huvita mitte töö, vaid eelkõige raha. Tööandjal aga ei ole vaja täpselt teada, milleks sul tööd on vaja või millises finantsolukorras sa parasjagu oled.

Mul on seda töökohta vaja, sest siis on minu unistus täidetud. Tööandjat tegelikult väga ei huvita, millised on sinu unistused. Teda huvitab rohkem, kuidas sa saaksid aidata tema ettevõtete ja temale võimalikult kasulik olla.

Mul on vaja paindlikku töögraafikut, et saaksid tegeleda ka oma koduse ettevõttega. Väga paljud tööandjad ei vaata sellisele asjale hea pilguga ja eeldavad siiski, et nende poolt palgatav töötaja on pühendunud ainult neile.

Millega teie ettevõte tegeleb? Alati tee ettevõtte kohta taustauuringut. Uuri välja, millised on ettevõtte väärtused ja millega ta tegeleb. Kõige rumalam asi, mis võib tööintervjuul juhtuda on see, et sa jätad mulje puudulikust ettevalmistusest intervjuuks.

Vabandust, aga ma tõesti ei mäleta, mida ma praktika ajal tegin. Kui sa tööle kandideerid, pead olema valmis rääkima oma eelmistest töökohtadest.

Mis positsioon see nüüd oligi kuhu ma kandideerin? Enne kui vastad töökuulutusele, ole kindel, et pakutav töö on ikka see, mida otsid. Intervjuul on hilja seda hakata välja selgitama, sest üldjoontes peab sul pilt enne intervjuud selge olema. Tõsi, mõned täpsustavad küsimused positsiooni kohta on igati asjakohased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles