Venemaa soovib rubla devalveerumist

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene rubla.
Vene rubla. Foto: Raigo Pajula

Venemaa on andnud mõista, et võib nafta hinnast sõltuva majanduse elavdamiseks lasta rublal nõrgeneda, kirjutab The Wall Street Journal.

Taoline võimalus tuli päevakorda pärast seda kui Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) alandas Venemaa majanduskasvu peaaegu terve protsendipunkti võrra 2,5 protsendini ning hoiatas, et riigi majanduskasvu mudel, mis sõltub peaaegu ainult nafta hinna tõusust ja olemasolevate tööstusvõimuste kasutamisest, pole enam elujõuline.

Möödunud nädalal ütles Venemaa president Vladimir Putin ministritele, et selleks aastaks oodatav sisemajanduse kogutoodang ei ole sotsiaalprobleemide jätkusuutlikuks lahendamiseks piisav. Majandusminister Andrei Belousov ütles, et Venemaa majandust võib aidata nõrgem rubla.

Sama seisukohta toetas sel nädalal rahandusministeerium, öeldes, et hakkab sel suvel ostma välisvaluutat ning on rahul rubla nõrgenemisega, aga otsest plaani valuuta nõrgendamiseks turgudele interventsiooni sooritamise abil ei ole.

Ministeeriumi kõrged ametnikud eile kinnitama, et rubla sügavat devalveerimist pole planeeritud. IMFi ametnikud kinnitavad, et valuutast Venemaa majandusele suurt abi ei ole, sest majandus töötab juba täisvõimsusel.

Nii IMF kui ka Venemaa keskpank kinnitavad, et Venemaa vajab inflatsiooni, mis kerkis mais 7,4 protsendini, pidurdamist. See jätab majanduse elavdamiseks valitsuskulude suurendamise või intresside alandamise näol vähe ruumi.

Pärast eelmise sajandi lõpul toimunud rubla devalveerimist on Venemaa valuutakursi järsu muutumise suhtes ettevaatlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles