Kas tärkava turu staatus päästab Kreeka?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduskriisist räsitud Kreeka valmistub eesistumiseks.
Majanduskriisist räsitud Kreeka valmistub eesistumiseks. Foto: SCANPIX

Arenenud maa staatuse kaotus võib osutuda Kreekale omamoodi õnnistuseks.

Analüütikud juhivad tähelepanu sellele, MSCI poolt läinud nädalal tärkavaks turuks kuulutatud Kreeka ei pakkunud arenenud maadesse investeerijatele nagunii erilist huvi – peletades viimaseid oma firmade väiksuse ja poliitiliste riskidega.

Küll aga võib tärkava turu staatus reitingulangetuse miinused üles kaaluda.

HSBC hinnangul võib Kreekast uues olukorras välja valguda alla 200 miljoni dollari nn «arenenud maade raha», kuid tänu tärkava turu staatusele võib sisse voolata üle 1 miljardi dollari.

Ja mis kõige tähtsam: tärkava turu staatus võib jääda Kreeka pärisosaks pikemaks ajaks ning pakkuda püsivat huvi hoopis teist liiki investoritele, kes on harjunud nii majandusliku kui poliitilise ebastabiilsusega.

«Olgem ausad: Kreeka on tärkav turg ja nüüd, lõpuks ometi, on ta seda ka ametlikult,» ütles Achilles Risvas, Kreekasse panustava riskifondi haldur Dromeus Capital’is.

«Euroala liikmena ja samaaegselt tärkava turuna on Kreekal aga teatud konkurentsieelis tavaliste tärkavate turgude ees,» ütles Risvas.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles