EL ja USA alustasid vabakaubanduskõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama (paremal) ja David Cameron täna G8 kohtumisel.
Barack Obama (paremal) ja David Cameron täna G8 kohtumisel. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit ja USA alustasid ametlikke läbirääkimisi vabakaubanduslepingu sõlmimiseks, teatas Briti peaminister David Cameron esmaspäeval G8 juhtivate tööstusriikide tippkohtumisel.

«Räägime kokkuleppest, mis võib osutuda ajaloo suurimaks kahepoolseks lepinguks,» ütles Cameron.

USA president Barack Obama lisas, et kõneluste esimene voor toimub juulis Washingtonis.

Obama ärgitas pöörama vähem tähelepanu «kitsastele muredele ja keskenduma üldplaanile», lisades, et lepe kujuneb «tema ja tema administratsiooni prioriteediks».

Euroopa Liidu 27 liikmesriigi ja USA kaubavahetus küündis mullu 500 miljardi euroni, lisaks vahetati 280 miljardi euro eest teenuseid ja investorid liigutasid üle Atlandi triljoneid.

Vabakaubandusleppelt oodatakse tohutut tuge majanduskasvule ja töökohtade loomisele, kuid takistuseks võib kujuneda kultuurivaldkond.

Prantsusmaa nõudis kõnelustel, et audiovisuaalne sektor peab jääma läbirääkimistelt kõrvale. Kompromissina otsustati Pariisi nõudmine rahuldada klausliga, et Euroopa Komisjon võib vajadusel selle teema juurde tagasi pöörduda.

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso ütles esmaspäeval usutluses konkreetselt Prantsusmaad mainimata, et jõududel, kes kardavad USA kultuuriinvasiooni Euroopasse, on «kultuurivastane agenda». «Säärased kriitikud ei mõista kasu, mida toob üleilmastumine ka kultuuri vaatevinklist,» ütles komisjoni juht.

ELi ametnikud on korduvalt hoiatanud, et mõne sektori väljaarvamine läbirääkimistelt annaks USA-le hoova, mis võib muuta kõnelused veelgi keerulisemaks. Washington on hoiatanud, et ühtki sektorit ei tohi läbirääkimistelt kõrvale jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles