Elisa: EMT-lt tuleks 800 MHz 4G litsents ära võtta

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elisa Eesti juht Sami Seppänen.
Elisa Eesti juht Sami Seppänen. Foto: Sille Annuk.

Elisa teatas, et ettevõtte tellitud EMT LTE800 võrgu mõõtmised näitasid, et EMT 4G mobiilse interneti võrgu katvus oli 17. juuni õhtu seisuga vähem kui 78 protsenti kogu Eestist, kuigi litsents nõudis 95 protsendi suurust katvust.

«Vastavalt litsentsitingimustele on EMT üles pannud küll 199 vajalikku tugijaama, kuid mobiilse interneti kiirus on vähemalt 22 protsendil Eestimaast alla litsentsitingimustes nõutud 5 Mbiti sekundis ning levitugevus ei vasta täna õhtuse seisuga rohkem kui viiendikul Eestimaast litsentsitingimustele,» ütles mõõtmisi teostanud Pemetel OÜ juhatuse esimees Priit Roosipuu.
«Mõõtmisi alustasime 17. juuni südaöösel 00.01, mil litsentsiga nõutud katvus pidi olemas olema ning sõitsime kuue ekipaažiga läbi üle 5500 kilomeetrit. Pilt on täpne ja põhjalik – augud on suured.»

«EMT võitis sageduslubade konkursi just seetõttu, et lubas tehnilise järelevalve ametile (TJA) LTE800 võrgu valmis ehitada lubatud tähtajaks, mis oli Elisa hinnangul juba ette ilmselgelt ebarealistlik,» selgitas Elisa juhatuse esimees Sami Seppänen.

«Lubamatud puudused võimaldavad TJA-l EMTilt litsentsi ära võtta. LTE800 sagedused on operaatoritele väga tähtsad ning seepärast suhtusid osalejad sellesse võistlusse ka tõsiselt. Võitjaks pidi saama see, kes lubab kõige kiiremini välja ehitada Eestit katva 4G mobiilse interneti leviala. Praegu aga paistab nii, et konkurss võideti ebaausalt. Loodan, et TJA reageerib kiirelt ja otsustavalt.»

EMT juhatuse esimehe Valdo Kalmi sõnul täitis EMT õigeaegselt vajaliku 95 protsendi piiri ning jaamade arvult isegi ületati konkursi pakkumises algselt lubatud arvu.

«Tegu on mõne erafirma mõõtmistega. Ma ootaks ära tehnilise järelevalve ameti mõõtmiste tulemused, nemad on ikkagi erapooletud selles küsimuses,» ütles ta E24-le.

Tehnilise järelevalve amet lubas E24-le tõstatunud süüdistuste kohta kommentaari anda homme hommikul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles