Euroopa Liit alustab vabakaubanduslepingu läbirääkimisi Ameerika Ühendriikidega

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Maasikas
Matti Maasikas Foto: Raigo Pajula

Eile õhtul Luksemburgis Euroopa Liidu kaubandusministrite kohtumisel otsustati anda Euroopa Komisjonile mandaat alustada läbirääkimisi USAga vabakaubanduslepingu sõlmimiseks.

Eestit kohtumisel esindanud Eesti alaline esindaja Euroopa Liidu juures, suursaadik Matti Maasikas ütles, et Euroopa Liit ja USA on kaks kõige olulisemat maailmamajanduse jõudu, kes moodustavad kokku umbes poole kogu maailma majandusest.

«Vabakaubanduslepingu läbirääkimistega nende vahel algavad kõigi aegade ambitsioonikamad kaubandusläbirääkimised, millel on potentsiaal kujundada globaalseid kaubandusstandardeid aastakümneteks,» märkis Maasikas.

Maasikas selgitas, et peamiseks tüliõunaks olnud audiovisuaalteenuste küsimus lahendati nii, et esialgu läbirääkimiste mandaat neid ei kata. Kuid liikmesriigid nõustusid, et Euroopa Komisjon, kes Euroopa Liidu nimel kaubanduskõnelusi peab, võib tulla tagasi liikmesriikide ette ettepanekutega mandaadi muutmiseks.

«Pole mingi saladus, et ka Ameerika valitsusele avaldatakse oma huvigruppide poolt tugevat survet ühe või teise valdkonna väljajätmiseks. Eks vaatame, milline on ameeriklaste reaktsioon, kas nad võtavad oma mandaadist välja mõne Euroopa Liitu väga huvitava teema. Siis näeme, kas on põhjust nõuda ka meie positsioonide muutmist,» kommenteeris suursaadik.

«Eesti, nagu suur enamik teisi liikmesriike, soovis võimalikult laiaulatuslikku lepingut, mis ei välistaks ühtegi valdkonda, sealhulgas ka piiratud ulatuses audiovisuaalteenuseid,» lisas Maasikas.

«Kui läbirääkimiste laual on võimalikult lai teemade ring, siis on Euroopa Liidul ja USAl rohkem võimalusi vastastikku kasulikku vahetuskaupa teha. Kui mõned valdkonnad jäävad välja, siis need võimalused vähenevad,» kinnitas ta.

Euroopa Liidu ja USA vahelise lepingu peamiseks eesmärgiks on mittetariifsete tõkete kaotamine ja regulatsioonide ühtlustamine ning see peaks viima vastastikkuse turgude avamiseni toodete ja teenuste kaubanduses, investeeringutes ja samuti riigihangetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles