Konkurentsiamet: Elioni lairiba juurdepääsu teenuste hind on kulupõhine

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula.

Konkurentsiameti järelevalvemenetlused on kinnitanud, et  Elioni lairiba juurdepääsu teenuste hind on kulupõhine. Samuti võib hulgitasandil kunstlikult kõrgemaks tõstetud hind kaasa tuua konkurentsimoonutuse lairibale juurdepääsu hulgiturul ning lairiba jaeturul, tõdes konkurentisameti välis- ja avalike suhete osakonna juhataja Maarja Uulits Euroopa Komisjoni tänast avaldust  kommenteerides.

Nimelt teatas Euroopa Komisjon täna, et on peatanud konkurentsiameti ettepaneku rakendamise, mis sätestaks Elioni tasusid, mida nad saavad teistelt teenusepakkujatelt oma lairibainfrastruktuuri kasutamise eest nõuda. Komisjon väidab, et  konkurentsiameti pakutud metoodika ei pruugi olla kooskõlas ELi telekommunikatsioonialaste eeskirjadega ning et see võib takistada investeeringuid lairibaühendusse ja tekitada turul kunstlikke tõkkeid. Sisuliselt tähendab see, et komisjoni hinnangul ei luba konkurentsiamet Elionil küsida lairibainfrastruktuuri kasumaise eest piisavalt kõrget hinda.

Uulits märkis, et Euroopa Komisjoni pressiteates kirjeldatud  seisukoht lähtub eeldusest, et Elioni lairiba juurdepääsu teenuste hulgitasandi hinnad (mis on Euroopas ühed madalaimatest) võivad tulevikus viia lairibainfrastruktuuri tehtavate investeeringute vähenemiseni, see tähendab, et kõrgem hind tagab ettevõttele suurema investeerimisvõime.

Konkurentsiameti hinnangul on infrastruktuuri tehtavate investeeringute jätkusuutlikkus äärmiselt vajalik ning amet teeb selles küsimuses Euroopa Komisjoni ja Euroopa Sideametiga igakülgset koostööd. Uulitsa kinnitusel on oluline märkida, et kõrgema hinna rakendamine lairiba juurdepääsuteenustele hulgitasandil tooks kaasa teenuste hinna tõusu jaetasandil, seega kallineks hind lõpptarbijatele (mis on hetkel samuti Euroopa Liidus ühed madalaimatest). «Konkurentsiamet on hinnametoodika rakendamisel kohustatud arvestama ka siseriikliku konkurentsiolukorraga ja ettevõtja poolt rakendatavate hindade kulupõhisuse nõudega,» lausus ta.

Ka eelnevalt läbiviidud järelevalvemenetluste käigus on amet leidnud, et Elioni lairiba juurdepääsu teenuste hind on kulupõhine. Konkurentsiameti hinnangul võib hulgitasandil kunstlikult kõrgemaks tõstetud hind kaasa tuua konkurentsimoonutuse lairibale juurdepääsu hulgiturul ning lairiba jaeturul.  

Uulits lausus, et konkurentsiamet esitab Euroopa Komisjonile ja Euroopa Sideametile täiendavad selgitused ning sõltuvalt menetluse tulemusest võtab vastu otsuse ettenähtud hinnakohustuste muutmise vajalikkuse osas. «Tegemist on menetluse liigiga, mis koosneb erinevatest etappidest ning antud juhul ei ole tegemist konkurentsiameti eksimisega EL reeglite vastu, vaid ettenähtud menetluse etapiga, mis kohaldub juhul, kui Euroopa Komisjon soovib, et liikmesriik oma otsustusi täiendavalt põhjendaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles