Vaata, millised muutused on toimunud maailma ajaleheturul viie aastaga

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehtede tiraažide muutused.
Ajalehtede tiraažide muutused. Foto: The Economist, graafika Lennart Rikk

The World Press Trendsi kogutud enam kui 70 riigi andmetest selgub, et ajalehtede tiraažid on viimase viie aastaga kokku vähenenud suhteliselt vähe, kuid riikide kaupa on muutused suured.

The Economist kirjutab, et ajalehtede väljaandmisel kehtib päikese liikumise trend: tiraažid tõusevad idas ja langevad läänes. Eriti karm on olukord, kui töötate USA või Lääne-Euroopa ajalehes.

Alates 2008. aastast on USA ajalehtede tiraažid vähenenud 15 protsenti ehk 41 miljoni võrra ning samal ajal on reklaamikäibed kahanenud 42 protsenti.

Euroopas on nii tiraažid kui reklaamikäibed kahanenud veerandi võrra. Digitaalsete kanalite reklaamitulud ei ole seda vahet tasandada suutnud.

Ida pool on olukord ajakirja andmetel parem: nii on Aasias lehtede tiraažid kasvanud  kümnendiku. Hiina on 114,5 miljoni ajalehega hõivanud India ees maailma suurima ajaleheturu tiitli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles