Ministeerium: toiduhindade prognoos näitab meie piimatööstuse jaoks suunda Hiinasse

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tere piimatööstuse piimaliin.
Tere piimatööstuse piimaliin. Foto: Elmo Riig / Sakala

Järgmisel kümnendil jääb maailma põllumajandusliku tootmise aastane kasv keskmiselt 1,5 protsendi piiresse, sest tootmise laiendamine on piiratud. Üha enam hakkab toiduhindade kujunemist mõjutama Hiina oma üle miljardi elanikuga, vahendab põllumajandusministeerium OECD ja FAO prognoosi.

Majanduskoostöö ja arengu organisatsiooni OECD ning ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni FAO hinnangul kasvab järgmisel kümnendil maailma põllumajandustootmine keskmiselt 1,5 protsenti aastas.  

Tootmise kasvu piiravad raporti järgi põllumajandusmaa puudus, kerkivad tootmishinnad ja üha karmistuvad keskkonnanõuded. Tootlikkuse aeglustunud kasv ja samal ajal suurenenud nõudlus toidu järele hoiavad teravilja, elusloomade ning biokütuste hinnad ajaloolistest tasemetest kõrgemal ka eelseisval kümnendil.

Erilise tähelepanu all on raportis Hiina, kus elab viiendik maailma elanikkonnast. Sealse toiduainetööstuse kiire areng ja inimeste kasvavad sissetulekud mõjutavad üha enam maailma turgude hinnataset.

Põllumajandusministeeriumi välissuhete osakonna juhataja Ruve Šank ütles, et prognoosist joonistub Eesti piimandussektori jaoks välja ekspordivõimalus Hiinasse. «Prognoos näitab, et 2022. aastaks suureneb Hiinas piimatoodete import 60%, millest ligi 90 protsenti moodustab piima- ja lõssipulber. See oleks Eesti piimandussektori jaoks väga selge võimalus,» rääkis Šank.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles