Eesti börsiinvestoritel on hea dividendisaak

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2012. aasta börsiettevõtete dividendid.
2012. aasta börsiettevõtete dividendid. Illustratsioon: Tallinna börs, Postimees

Eesti börsiettevõtted maksid sel aastal aktsionäridele mitme aasta suurimat omanikutulu, analüütikud ennustavad samal tasemel dividendimakseid ka järgimiseks aastaks.

Silvano FG oli viimane meie börsiettevõte, kes teatas eelmise aasta majandustulemuste eest makstavast omanikutulust – ettevõtte nõukogu teeb aktsionäride üldkoosolekule ettepaneku maksta aktsionäridele 10 senti dividende aktsia kohta ning vähendada aktsiakapitali samuti 10 sendi võrra aktsia kohta. See tähendab, et kokku saavad naistepesu tootja aktsionärid omanikutulu 20 senti aktsia kohta.

Silvano aktsionärid võiksid olla mõnevõrra pettunud, sest väljamakstav omanikutulu on viis senti (20 protsenti) vähem kui eelmisel aastal. Peale dividendide ja aktsiakapitali vähendamise plaanib ettevõte veel kuni 400 000 oma aktsiat tagasi osta. Aktsiate tagasiostmine on dividendide kõrval veel üks moodus, kuidas ettevõte saab omanikele omanikutulu maksta, sest pärast tagasiostu saab kaubelda vähema hulga aktsiatega ning supp on kõikide aktsionäride jaoks veidi paksem.

Tervikuna maksavad meie börsiettevõtted omanikutuluna kokku sel aastal 1,98 eurot aktsia kohta, mis on veerandi võrra enam kui eelmise aasta 1,72 eurot. Peale Silvano maksab eelmisest aastast vähem vaid Premia Foods ning juurde on tulnud kolm dividendimaksjat: Merko Ehitus, kes jättis eelmisel aastal dividendide maksmise vahele, ning esimest korda maksavad oma börsiajaloo jooksul omanikutulu Ekspress Grupp ja Tallink.

Investoritele makstavate dividendide summa on sel aastal suurim alates 2009. aastast. Seda eelkõige tänu Tallinkile, kelle aktsionäride arvetele laekub 2. juulil 33,5 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles