Nelja Energia avas Leedu suurima tuulepargi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus ja Nelja Energia UAB direktor Tadas Navickas avasid eile Leedus uue tuulepargi.
Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus ja Nelja Energia UAB direktor Tadas Navickas avasid eile Leedus uue tuulepargi. Foto: Nelja Energia.

Teisipäeval avas Nelja Energia Leedus Ciuteliai tuulepargi, mis on koguvõimsusega 39,1 MW ettevõtte sõnul Leedu suurim tuulepark.

AS Nelja Energia juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul investeeris ettevõte uue tuulepargi arendamisse ligi 57,4 miljonit eurot. Uue, 17 turbiiniga tuulepargi prognoositav aastatoodang on 108 GWh, millega saab aasta jooksul varustada 27 000 kodumajapidamist.

«Valminud tuulepark annab olulise panuse Leedu taastuvenergeetika arengusse,» selgitas Kruus. «Käesoleval hetkel olemegi arendamas maismaatuuleparke peamiselt Lätis ja Leedus, hetkel on meil nendes riikides aktiivseid projekte mahus 170 MW. Eestis on riigi viimaste aastate heitlik energiapoliitika teinud uute investeeringute tegemise maismaatuuleparkidesse äärmiselt keerukaks.»

Leedu lääneosas, Šilute linnast 15 km põhja pool Ciuteliais asuv tuulepark paikneb ligi 800 hektaril. Pargis on 17 turbiini nimivõimsusega á 2,3 MW. Tuulikute mastide kõrguseks on 108 meetrit ja
rootori diameetriks 82 meetrit.

Tuulepargi arendaja Nelja Energia on Põhjamaade ja Eesti kapitalil baseeruv Baltikumi suurim tuuleenergia tootja. Nelja Energial on kokku tuuleparke 223 MW, neist 79 MW asuvad Leedus. Sellega on Nelja Energia ka üks suurimaid Eesti investoreid Leedus.

2012. aastal tuli Nelja Energia tuuleparkide toodangust 35 protsenti Leedust, käesoleval aastal prognoositakse Leedus toota juba 42 protsenti kogu ettevõtte elektrienergiast.

Arenduses maismaa tuuleenergia projekte on Nelja Energial ligi 170MW, peamiselt Lätis ja Leedus. Eestis keskendutakse meretuuleenergiale Loode-Eesti meretuulepargis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles