Eesti Energia otsib Ühendriikide jaoks sobivat tehnoloogiat

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rikki Lauren Hrenko
Rikki Lauren Hrenko Foto: Liis Treimann

Eesti Energia õlitööstuse loomist Ühendriikides tabas suur tagasilöök, kui selgus, et meie tehnoloogia ei sobi sealsele kivile. Ettevõte otsib praegu laias maailmas uut lahendust Utah’ maardla toorme töötlemiseks.

Enefit American Oili juht Rikki Lauren Hrenko, kui tugev on Ühendriikides vastuseis põlevkivivarude kasutamisele?

Tegelikult tunneme tugevat toetust kohalikelt ametnikelt ja linnapealt, samuti toetatakse meid osariigi tasandil. Kohalik kogukond teab, mis on põlevkivitööstus ja -kaevandus, ning toetab meid.

Riiklikul tasandil on olukord vastupidine, sest president Barack Obama pole suur fossiilsete kütuste toetaja. See tähendab, et pole regulatsioone, mis käsitleks põlevkivi kasutamist. Kui tahta kaevandada põlevkivi või kivisütt, tuleb täita ühesugused nõudmised.

Kas saan õigesti aru, et Enefiti õlitehase tehnoloogia ei sobi Ameerika põlevkivile, sest selle omadused on teistsugused kui Eestis?

Püüame Enefiti tehnoloogiat kohendada. Äsja lõpetasime projekti tasuvusuuringu, mis andis meile vastukaja 30-protsendise täpsusega. Tegeleme kaevanduse ettevalmistamisega ja õli rafineerimisega.

Põlevkivist õli tootmiseks on rohkem võimalusi kui vaid üks Enefiti tehnoloogia. Leidub ka teisi tehnoloogiaid, mis töötavad meie põlevkiviressursil väga hästi.

Millist tehnoloogiat kasutama hakkate?

Ma ei saa kahjuks seda öelda, sest see on ärisaladus, aga on mitu põlevkiviõli tootmise tehnoloogiat, mis töötasid USA põlevkivil edukalt eelmise sajandi 70ndatel ja 80ndatel. Nendega toodetud õlist rafineeriti lennukibensiini ja USA sõjalennuvägi kasutas seda. Teame, et tehnoloogia on saadaval, nagu ka Enefiti tehnoloogia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles