Eesti Energia uue õlitehase käivitamiseks kulub veel aasta

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanem, töötav õlitehas Enefit 140 Auveres.
Vanem, töötav õlitehas Enefit 140 Auveres. Foto: Peeter Langovits

Eesti Energia õlitehase projekti direktor Priit Ploompuu ütles, et uue õlitehase täisvõimsusega tööle saamiseks kulub veel vähemalt aasta. Eesti Energia kannab valitud ehitusviisi tõttu kogu kahju, mille projekti venimine toob.

Ploompuu esines ettekandega rahvusvahelisel põlevkivikonverentsil Tallinnas.

Eesti Energia lubas tehase tööle saada juba mullu sügisel, pärast seda on ettevõte hoidunud uute tähtaegade nimetamisest. 200 miljonit eurot maksnud investeering seisab praegu Auveres, selle kallal töötavad insenerid.

Ploompuu märkis oma ettekandes, et Eesti Energia loodab Enefit 280 tehase tööle saada täisvõimsusel 2014.

«Tegime agressiivse tehase kasutuselevõtu ajagraafiku. Ma ei arva, et see oleks olnud vale,» rääkis Ploompuu. «Praegu teeme tehase käivitamisel edusamme, õpime iga päev.»

Ploompuu lisas, et tehase nö kuumkäivitamist on mitu korda proovitud, uus katse tehakse homme, kui rahvusvaheline põlevkivi kogukond konverentsi raames Eesti Energia ettevõtteid Ida-Virumaal väisab.

Ploompuu märkis, et tehase täisvõimsusel käivitamiseks võib kuluda veel aastaid.

Tehase probleemide kohta Eesti Energia ei rääkinud peaaegu sõnagi. Varem on teada, et tehases oli probleeme poolkoksi kruviga, tolmufiltritega ja vibratsiooniga. Tehase käivitamist juhtiva Soome insenerifirma Outotec insener Andres Wirtz ütles, et tehases on mehhaanilised probleemid.

Eesti Energia valis tehase peatöövõtjaks Outoteci, kellega on ka ühine tehnoloogiafirma. Tehast ehitab peamiselt Eesti Energia ise oma tütarettevõttega, mis on spetsialiseerunud energeetika seadmete ehitusele.

Ploompuu ütles oma ettekandes, et kuna Eesti Energia ise ehitab, siis ei ole kelleltki nõuda ka kahju tehase käivitamise venimise pärast. Eesti Energia on enda kanda võtnud kõik riskid, mida tehase ehitus kaasa tuua võib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles