Seeder: väetiste maksustamine muudab toidu kallimaks

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Elmo Riig / Sakala

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles, et väetiste ja taimekaitsevahendite täiendav maksustamine muudab toidu kallimaks ja inimestele raskesti kättesaadavaks.

«See mõjutab meist igaüht. Eesti inimene peab ikka jõudma kodumaist toidukaupa osta,» sõnas minister.

Ta osutas ka sellele, et  väetiste ja taimekaitsevahendite maksustamine pärsiks Eesti põllumeeste ja toidutootjate konkurentsivõimet nii sise- kui ka välisturgudel. Juba praegu peab Eesti põllumees konkureerima Lääne-Euroopa põllumajandustootjatega, kellele kehtivad suuremad toetusmäärad ja kelle koormus keskkonnale on tootmise intensiivsuse tõttu oluliselt suurem. Minister märkis ka, et Eestis on põllumajandusmaa osakaal riigi pindalast võrreldes Lääne-Euroopaga oluliselt väiksem - see käib ka keskkonnamõjude kohta.

Seeder rõhutas, et Eestis pole suuri probleeme mineraalväetiste ja taimekaitsevahendite kasutamisel.

«Väetiste täiendava maksustamise teed minemine võib viia väetiste kasutamise lausvähendamiseni. Selle tulemuseks on aga põllumajandusmaa väljakurnamine ja seeläbi keskkonnale hoopis suurema koormuse põhjustamine,» kinnitas ta lisades, et keskkonna- ja inimsõbralikud lahendused peituvad mujal. Näiteks aitab keskkonnasõbralikku põllumajandust edendada mullaproovide võtmine ja põllupõhiste väetamisplaanide koostamine.

«Väetiste ja taimekaitsevahendite maksustamine on küll lihtne, kuid ei täidaks keskkonna parandamise eesmärki. Kui on vaja suurendada riigi tulubaasi, siis on selleks paremaid lahendusi,» kinnitas ta.

Roheliste erakonda kuuluva endise riigikogu liikme Valdur Lahtvee juhtimisel tehtud analüüsi autorid pakuvad välja terve hulga soovitusi keskkonnatasude tõusuks aastail 2016–2020. Analüüsi tellis riigikantselei ja selle alusel peaks valitsus kujundama lähiaastate maksupoliitikat.

Muu hulgas soovitatakse maksustada mineraalväetised ja taimekaitsevahendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles