Mertsina: majandus jätkab tagasihoidlikku kasvu

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: swedbank

Nõrga välisnõudluse tõttu jätkab Eesti majandus lähiajal tagasihoidliku kasvuga, märkis Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

«Maailmamajanduses, sealhulgas meie peamiste kaubanduspartnerite majanduses ei ole veel selgeid märke nõudluse kiirest taastumistest. Nõrga välisnõudluse tõttu jätkab Eesti majandus lähiajal tagasihoidliku kasvuga. Euroopa Keskpanga hinnangul on veel vähe märke europiirkonna majanduse paranemisest ning varem välja käidud majanduse taastumisest aasta teisel poolel räägitakse juba väga ettevaatlikul toonil,» kirjutas Mertsina esimese kvartali majanduskasvu kommenteerides.

«Vaatamata esimese kvartali SKT reaalkasvu tugevale aeglustumisele 1,1 protsendini, kasvas majandus nominaalis ehk jooksevhindades 5,7 protsenti, mis oli sisuliselt samal kiire, kui möödunud aasta viimases kvartalis. Üllatav on see, et vaatamata aeglustuvale hinnakasvule esimeses kvartalis kiirenes SKT arvestuses oluliselt kogumajanduse üldine hinnakasv ehk deflaator. Deflaatori kasvu muutus mõjutab aga otseselt SKT reaalkasvu. Ehk siis, madala SKT reaalkasvu üheks põhjuseks on ka ootamatult kiire deflaatori kasv.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles