Ettevõtte kolimine värskendab töökeskkonda

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolimine.
Kolimine. Foto: Caro / Scanpix
Uus Maa Kinnisvarakonsultantide nooremkonsultant Erkki Malm kirjutab ettevõtte blogis, kuidas esialgu tüütu ja vastumeelsena tunduv ettevõtte kolimine võib kaasa tuua positiivseid muudatusi.

Üks minu lemmikfilme, mida ma esmakordselt juba aastaid tagasi vaatasin, on «Surnud poeetide ühing». See film pani mind märkama, et elule on mitmeid erinevaid vaatenurki, mis aeg-ajalt täiesti uue perspektiivi pakuvad. Nimelt palus filmis internaatkooli inglise keele õpetaja (Robin Williams) esimeses tunnis noormeestel laudadele seista, juhtides sellega nende tähelepanu asjaolule, et poiste jaoks mittetavapärastest kohtadest tundus klassiruum hoopis teistsugune.

Samale teemale on pannud mind mõtlema ka mitmed erinevad koolitused, kus on räägitud nii-öelda mugavustsoonist. Mugavustsoonis on tõesti turvaline ja hea, kuid kaunikesti igav. Samuti võivad elu mugavas argisuses muutuda tagasihoidlikumaks ambitsioonid ja üksluisemaks vaated ümbritsevale elule.

Praeguses majanduslikus ja ka poliitilises olukorras on kõigil õige aeg vaadata üle senised iseenestmõistetavaks muutunud tõekspidamised ja elukorraldused. Tuleb välja astuda tavapäraselt konformselt rajalt ja mõelda teistmoodi kui naaberfirmas – võib-olla on just büroopinna vahetus see muudatus, mida sinu firma uute eesmärkide seadmiseks ja saavutamiseks vajab. Uus teekond tööle, uued ruumid, uus vaatenurk büroole, uus lauanaaber, uus energia ja muidugi uued ja värsked mõtted.

Täna on nii äripindade kui ka elamispindade turul uute pindade pakkumine rohke – kõik võitlevad klientide eest. Arendusprojektide suur hulk on tekitanud olukorra, kus sama piirkonna uutes hoonetes võivad ruutmeetri hinnad olla isegi kohati madalamad kui vanades majades. Kuna kolimine võib esmapilgul tunduda tüütu ja kulukas, on hakanud levima teguviis, kus ettevõte kogub büroopinna vahetamise asemel turult kokku erinevad pakkumised ning palub nende alusel alandada olemasoleva pinna üüritaset.

Tihti ei mõelda aga sellele, et uue hoone kõrvalkulud võivad amortiseerunud hoone omast olla madalamad. Seega isegi, kui vana hoone omanik alandab oma hinnataseme teadlikult peaaegu uute hoonete tasemele peab muuhulgas arvestama ka kütte ning maja üldiste hoolduskuludega. Vanas hoones on ka suurem tõenäosus, et sinu ümber saab peagi olema ehitusmeestest koosnev brigaad, kes jätavad sinu pinna keset lärmakat ehitustandrit.

Kolimisel võib minna ka lihtsamat teed ja kasutada kolimisteenust pakkuva firma abi. Nemad tagavad nii transpordi, pakkimise, asjade kiletamise, kui ka kolimiskäigus purunenud esemete ümbervahetuse. Töö on kiire ja korralik – reedel lahkud töölt ja esmaspäevaks on kogu inventar kenasti uues kohas ootamas. Kolimisteenust pakuvad isegi mitmed suuremad kinnisvarabürood, muutes kogu büroovahetusprotsessi veelgi mugavamaks. Suuremate ettevõtete puhul on nii mõnedki majaomanikud valmis ise kolimiskulud kompenseerima.

Ka meie kontor on viimase aasta jooksul kaks korda kolinud. Pean ausalt tunnistama, et ega ma suure hurraga seda uudist kummalgi korral vastu ei võtnud. Lausa vastumeelne tundus mulle asjade pakkimine ja tassimine. Samas pean tunnistama, et positiivseid tulemusi märkasin ma kiirelt nii lühemas kui ka pikemas perspektiivis.

Leidsin aja tegevuste jaoks, mida muidu ikka päevast päeva edasi lükkasin. Vaatasin läbi kaustu, pabereid ja faile, vabanesin ebavajalikest dokumentidest ning tegelesin pooleli jäänud projektidega, mis millegipärast olid unustuste hõlma vajunud. Samuti tekitasin endale kolimiste käigus lõpuks korraliku süsteemi sildistatud plastikriiulitest, mis aitavad mul siiani igapäevaselt palju aega kokku hoida.

Kes teab, milliseid muudatusi kontori kolimine sinu ellu võib tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles